Alles wat je moet weten voor een dagje suppen

Alles wat je moet weten voor een dagje suppen

Inmiddels is het een bekend verschijnsel op het water: een sup board. Het is eigenlijk een surfboard dat wordt voortbewogen met een peddel. Sup staat voor Stand Up Paddle en het komt van Hawaii. In de jaren 50 van de vorige eeuw hielden surf-instructeurs hun cursisten in de gaten vanaf een extra brede surfplank die ze net een peddel snel konden voortbewegen als dat nodig was. Door hun hoge positie hadden ze een goed overzicht. Inmiddels is suppen officieel een nieuwe watersport die ook in Nederland steeds vaker wordt beoefend.

Hoe kun je leren suppen?

Suppen vraagt net zoals andere sporten enige oefening en geduld. Hieronder staan wat tips.

1. Kies het juiste supboard

Zonder board gaat het uiteraard niet, maar er is veel keuze. Ben je beginner, overweeg dan eens om een opblaasbaar board te huren. Kies voor een breed exemplaar en gebruik deze op kalm water. Het zal niet direct meevallen om stabiel te blijven staan. Maar als je een poosje oefent en doorzet, gaat het je beslist lukken. Gebruik bij voorkeur ook een enkelkoord, zodat het board niet te veel afdrijft als je het evenwicht verliest.

2. Houd de peddel goed vast

Er is eigenlijk maar een goede manier om je peddel vast te houden. Je legt je ene hand op de bovenkant en de andere om de as van de peddel. Als je beide handen om de as doet, krijg je onvoldoende controle over de peddel en het board.

3. Hoe leer ik het snelst mijn evenwicht te behouden op een supboard?

Het is van belang dat je eerst leert om het board onder controle te krijgen. Dan lukt het beste door te beginnen op handen en knieën. Ga niet meteen staan maar kruip op handen en knieën op het sup board totdat je een stabiele positie hebt gevonden in het midden van het board. Ga dan recht op je knieën en zorg dat je de voornaamste handelingen leert zoals versnellen, afremmen en draaien. Heb je dat onder de knie, probeer dan te gaan staan, voorzichtig en hou je benen parallel aan je schouders. Lukt het de eerste keer niet, wees dan getroost dat zoiets maar weinigen is gegeven.

4. Veiligheid

Ook als je een goede zwemmer bent, moet je altijd aan je veiligheid denken. Een zwemvest is geen overbodige luxe voor een supper, beginner of gevorderd. Door concentratie op het bord kan je verder van de kant raken dan je hebt gemerkt. Als je moe bent, kan zwemmen in onstuimig water niet meevallen.

Waarom kiezen voor suppen?

Suppen is gewoon een leuke sport. Het is een mooie manier om zaken ook eens vanaf het water te bekijken. Het is ook ideaal als groepsuitje. Dat kan zowel als trainingsdag voor beginners of een tocht voor gevorderden op een mooie route. En ben jij een talent op het sup board dan zijn er ook diverse wedstrijden waar jij je klasse kan meten met andere toppers. Suppen is voor iedereen een gezonde en leuke manier om te bewegen. Voor je het weet, sup jij langs de mooiste stranden van de wereld!