mooiste stranden indonesie - Kelingking Beach

De mooiste stranden van Indonesië bezoeken

Indonesië bestaat uit bijna 15.000 eilanden en is daarmee de grootste eilandstaat ter wereld. Er wachten je tienduizenden kilometers kustlijn boordevol zandstranden, palmbomen, traditionele dorpen, jungle en nog veel meer. Indonesië strekt zich 5000 kilometer uit langs de evenaar. Hierdoor is het wat natuur betreft een land met enorm veel afwisseling. Maar dat geldt ook voor de cultuur. Dat betekent dus dat ook de stranden elk hun eigen schoonheid en karakter hebben. Ben jij benieuwd wat de mooiste stranden van Indonesië zijn? Je vindt ze hier op een rijtje.

1. Gili eilanden

Je ziet ze op de covers van talloze reismagazines schitteren: de Gili eilanden. Fotoshoppen hoeft er niet aan te pas te komen, want de eilanden zijn in één woord oogverblindend te noemen. Je vindt op deze bestemming alles wat je van een tropisch eiland verwacht. De bountystranden zijn fluweelzacht en het water turquoise. Onder het wateroppervlak vind je koraal met talloze tropische vissen. De drie eilandjes liggen voor de kust van Lombok en zijn daarvandaan met een boot te bereiken. Ook is via Bali een gewoonlijke reisroute.

2. Mawun Beach, Lombok

Sommige stranden worden nou eenmaal weinig bezocht. Niet omdat ze niet mooi genoeg zijn, maar simpelweg omdat ze te afgelegen liggen. Mawun Beach is daar zo een voorbeeld van. Maar van die onontwikkelde infrastructuur kun jij mooi gebruik maken. Alhoewel het strand namelijk altijd wel wat bezoekers heeft, zijn de aantallen zeer beperkt. Het strand ligt in een hoefvormige baai met erg kalm zeewater. Aan beide kanten van Mawun Beach liggen heuvels die de baai als het ware nog meer afsluiten. Op dit op één na mooiste strand van Indonesië voel je dan ook letterlijk een geborgen sfeer en is het genieten van een rust die je op maar weinig andere plekken ervaart.

3. Tanjung Bira, Zuid-Sulawesi

Eén van Indonesië’s mooiste stranden ligt in Zuid-Sulawesi en is nog echt ongerept te noemen. Op het verlaten, spierwitte strand tref je nauwelijks toeristen aan. Het zand is zo fijn dat het haast meer op meel dan op zandkorrels lijkt. Het zou wel eens het meest exotische strand van heel Indonesië kunnen zijn. Wist je dat er zelfs veel Indonesiërs zijn die niet eens weten van het bestaan van dit paradijsje? Toch kun je behoorlijk wat activiteiten ondernemen in de onwaarschijnlijk helderblauwe water. Je kunt er duiken met schildpadden, roggen en haaien. De zonsondergang is hier machtig mooi.

4. Pasir Panjang, Molukken

De Molukken horen tot de –althans voor Nederlanders- minst bekende eilandengroepen. In het zuidoosten van de Molukken ligt de Kei-archipel. Pasir Panjang is verreweg het mooiste strand. Zijn naam kan vertaald worden met ‘lang, wit strand’. Het fijne zandstrand wordt begrensd door kokosbomen en het binnenland bestaat uit heuvels en tropisch regenwoud. Pasir Panjang doet niet onder voor de stranden van de Gili eilanden. Sterker nog, zijn bonuspunt is het feit dat het een zo onbekende bestemming is. Pasir Panjang is één van Indonesië’s mooiste stranden, waar jij als één van weinigen je voetsporen op achterlaat.

5. Sipora, Sumatra

Sipora is een piepklein eilandje dat net ten westen van Sumatra ligt. Het behoort tot de Mentawai-eilanden, vier eilanden waar de oorspronkelijke bevolking in de nog ongerepte oerwouden leeft. Ze leven er een geïsoleerd bestaan dat kenmerkend is voor het ‘echte’ Indonesië van vroeger. Sinds ongeveer dertig jaar komen er surfers naar het eiland. Sipora is het kleinste, maar meest ontwikkelde eilandje. De schoonheid ervan is adembenemend. Zelfs je mooiste dromen komen nog niet in de buurt van de werkelijkheid die je hier zult treffen.

6. Kelingking Beach, Nusa Penida

Kelingking Beach is gelegen aan een behoorlijk steile rotsformatie. Durf je het aan om af te dalen, dan ga je een pittige wandeling tegemoet. Een wandeling waar je echter wel ruim voor wordt beloond als je eenmaal beneden bent aangekomen. Verscholen tussen de hoge kliffen geniet van van een in de luwte liggend strand. Golven zijn hier wel aardig aanwezig. Kilingking Beach ligt in het zuidwesten van Nusa Penida. Dit eiland ligt vlakbij Bali, maar is een stuk minder toeristisch en wordt door de weinige bezoekers die er komen vaak als een stuk ‘echter’ bestempeld. Kelingking Beach wordt trouwens ook wel T-Rex Beach genoemd, omdat de kliffen met een portie fantasie doen denken aan deze dinosaurus. En over imposante dieren gesproken, rond Nusa Penida zwemmen gigantische mantaroggen van tot wel drie meter breed. Om ze te spotten kun je ter plaatse een snorkeltour boeken.

7. Pink Beach, Komodo

De nummer 7 in de lijst van mooiste stranden van Indonesië is Pink Beach op het eiland Komodo.  Of om precies te zijn, in het Nationaal Park Komodo. Indonesië heeft veel nationale parken, maar deze hoort tot de allermooiste. In de eerste plaats om de bijzondere kleur van het zandstrand waarop je je handdoek uitspreidt. Het eigenlijk witte zand is hier vermengd met overblijfselen van koraal en dat levert een zachtroze kleur op. Snorkelen en duiken is hier een echte must, het koraal trekt vele soorten vissen. De bewoners delen het dunbevolkte eiland met de komodovaraan. Zorg ervoor dat je deze grootste hagedis ter wereld tijdens je bezoek aan het eiland altijd op veilige afstand houdt.