De top 10 mooiste stranden van Sri Lanka

Niet voor niets noemt men Sri Lanka ook wel ‘Parel van de Indische Oceaan’. Reis je af naar dit Aziatische land, dan ga je de ultieme tropische ervaring tegemoet. Tempels, regenwouden, bergen, theeplantages en…… bountystranden. Sri Lanka biedt je de perfecte vakantie waarin je zon, natuur en cultuur met elkaar verenigt. Als klap op de vuurpijl barst het er ook nog eens van de schitterende kustplaatsen. Natuurlijk vraag je je nu af wat dan het mooiste strand van Sri Lanka is. Om je een beetje op weg te helpen, maakten wij een top 10 van Sri Lanka’s mooiste stranden.

1. Tangalle

Tangalle wordt door zowel locals als toeristen vaak genoemd als mooiste strand van Sri Lanka. Het is de meest oostelijk gelegen badplaats van het land en het is er –ondanks zijn naamsbekendheid- behoorlijk rustig. Een weelderige natuur omringt Tangalle, dat uit verschillende stranden bestaat. De meest populaire daarvan is Goyambokka. Niet alleen voert Tangalle de lijst met mooiste stranden van Sri Lanka aan, het is ook nog eens een prima vertrekpunt om de omringende omgeving eens goed te verkennen.

2. Nilaveli

De nummer twee in de lijst van Sri Lanka’s mooiste stranden vind je in de buurt van de stad Trincomalee, op een schiereiland aan de noordoostkust. De baaien rondom Trincomalee hebben prachtige goudgele zandstranden die nog geen enkele bezoeker hebben teleurgesteld. Eén van deze stranden, Nilaveli, rekent men zelfs tot de meest ongerepte stranden van het hele Aziatische continent. Hier is het optimaal genieten van de rust en de intieme sfeer.

3. Arugam Bay

Ook het op twee na mooiste strand in Sri Lanka vind je aan de oostkust van het land. Het geldt als dé plek voor surfers, maar natuurlijk niet uitsluitend. De surfsfeer die er hangt geeft je bezoek wel een extra gezellig tintje. Overal op het strand kun je aanschuiven bij knusse tentje die ontspannende muziek draaien. Het goudgele zandstrand is erg fotogeniek, mede dankzij de gekleurde bootjes die de vissers hier laten liggen. Het heeft dan ook geen verdere uitleg nodig dat je hier een vers visgerecht moet bestellen!

4. Mirissa

De nummer vier in de lijst van mooiste stranden van Sri Lanka is gelegen aan de zuidkust. De badplaats is nog niet zo lang bekend onder het brede publiek, maar druk is het er desondanks wel. Het zandstrand ligt in een halfronde baai. Overal vind je surfschooltjes en knusse eetgelegenheden. Voor je rust kom je hier niet, wel voor de ultieme tropische uitstraling van het strand, met zijn fijne zandkorrels en vele kokospalmen. En het heldere water natuurlijk niet te vergeten.

5. Unawatuna

In Unawatuna is het een kleurrijke boel. Op het blauw van het water drijven diverse kleine vissersbootjes in alle kleuren van de regenboog. Daar waar het zeewater aan het goudgele strand komt, gaat het kleurenpalet verder. Kleurrijke parasolletjes, eetgelegenheden en flink wat palmbomen die het geheel vanaf een klein afstandje lijken te aanschouwen. Achter die palmbomen ligt een dichtbegroeid dek van bomen. Nadat de tsunami van 2004 flink had huisgehouden op het strand, is het vandaag de dag weer compleet hersteld. Houd er rekening mee dat het op  deze plek vrijwel altijd druk is, maar laat dat zeker geen reden zijn om hem aan je voorbij te laten gaan!

6. Hikkaduwa

De nummer zes in de lijst van mooiste stranden van Sri Lanka heeft in de loop van zijn bestaan al heel wat transformaties doorgemaakt. Het ooit zo bescheiden vissersdorpje veranderde in de jaren ’70 in een heus hippieresort. Vandaag de dag is het vooral een plek voor surfliefhebbers en die sfeer proef je dan ook meteen wanneer je het strand op loopt. Grijp hier dus zeker je kans om een duik te maken, of ga snorkelen. Waar je op kunt rekenen? Koraalriffen, felgekleurde tropische vissen en zeeschildpadden. Op het land geniet je van de ontspannen vibe, verse lokale gerechten en cocktails. Blijf aan het eind van de dag ook zeker nog even zitten voor de zonsondergang!

7. Uppuveli

Uppuveli ligt vlakbij Nilaveli en heeft eenzelfde mooi zandstrand. Hier geen massatoerisme, maar een plek met een authentiek karakter. En veel palmbomen! Uppuveli ligt in een vrij arme regio waar de voornaamste bron van inkomsten visvangst is. Ook Uppuveli werd in 2004 zwaar getroffen door de tsunami. Gelukkig is het nu weer de fijne plek die het daarvoor ook was. Aan dit strand is de zee erg kalm. Uppuveli is ook de plek waarvandaan je naar Pigeon Island vertrekt, een nationaal park waar je snorkelt of duikt met zeeschildpadden en rifhaaien.

8. Weligama

Weligama is een ideale bestemming voor surfers. Het wemelt er van de surfschooltjes. Als je nog nooit op de surfplank hebt gestaan, kun je hier van de gelegenheid gebruikmaken. Surflessen zijn goedkoop en ook voor het huren van een surfplank ben je niet meer dan een paar euro per uur kwijt. Het strand, dat de vorm van een hoefijzer heeft, is een paar kilometer lang. Ook hier sieren de vele vissersbootjes de kust.

9. Passikudah Beach

In Passikudah wemelt het van de palmbomen. Ze vormen een mooie achtergrond in een setting die misschien wel jouw meest ontspannen strandervaring ooit gaat worden. Want wil je gewoonweg even niets anders dan zon en zee? Dan ben je op Passikudah Beach, één van de mooiste stranden van Sri Lanka aan de oostkust aan het juiste adres. Het strand is enorm uitgestrekt en het ondiepe, kalme water schittert in de zon. Passikudah is zonder twijfel één van de meest aantrekkelijke plekken van heel Sri Lanka om te zwemmen.

10. Negombo
Negombo is een stad aan de westkust van het land, midden in een lagune met mangrovebossen en palmbomen. Niet alleen is het een kleinschaliger alternatief voor de drukke hoofdstad Colombo, het lange en brede zand oefent ook zeer zeker zijn aantrekkingskracht uit. Een bezoek aan het strand van Negombo kun je combineren met een of meerdere bezienswaardigheden in en rond de stad.