De mooiste stranden van Thailand op een rijtje

Thailand is een ongekend populaire vakantiebestemming met enkele van de mooiste stranden ter wereld. Net als je denkt dat je het mooiste strand ooit hebt gezien, overtreft je volgende stop hem weer. Bepalen wat het mooiste strand van Thailand is, is dan ook geen makkelijke klus. Om je op weg te helpen hebben wij een top 10 mooiste stranden van Thailand voor je gemaakt.

1. Sunset Beach, Koh Lipe

Sunset Beach –de locals kennen het strand onder de naam Hat Pramong- is de rustigste van de drie grootste stranden op het eiland Koh Lipe. Hij komt in vrijwel elke internationale lijst voor als het mooiste strand van Thailand. Het 500 meter lange zandstrand ligt in een baai en biedt uitzicht op de Butang eilanden. Zijn naam dankt Sunset Beach aan de verbluffende zonsondergangen die hier te zien zijn. Er staat een zacht briesje en schaduw vind je onder de bomen die langs het strand groeien.

2. Phra Nang Beach, Krabi

Ondanks dat Krabi een erg populaire regio is, is hier van topdrukte gelukkig geen sprake. Phra Nang Beach is het mooiste strand van de omgeving. Kenmerkend zijn de bijzondere rotsformaties aan weerszijden van het strand. Phra Nang Beach ligt onderaan kalkstenen kliffen die op de heetste zomerdagen een welkome bron van schaduw zijn. Het fijne zand en het heldere, ondiepe water maken dit mede een plek waar je eigenlijk niet meer weg wilt. Hier bestaat ook de mogelijkheid om koraalriffen en grotten te ontdekken. Je typisch Thaise lunch haal je bij één van de drijvende keukens.

3. Nui Bay, Koh Phi Phi

De Phi Phi eilanden mogen door het grote publiek dan al lang en breed ontdekt zijn, dat wil niet zeggen dat er geen strandjes zijn die aan de drukte en bekendheid zijn ontsnapt. Het op twee na mooiste strand van Thailand is daar een voorbeeld van. Nui Bay is een erg kleine baai aan de westkust van Koh Phi Phi Don. Het water is turquoise en het fijne zandstrand, dat bij een nationaal park hoort, ontzettend schoon.

4. Patong Beach, Phuket

Patong Beach is het bekendste strandresort van Phuket. Dag en nacht is er van alles te beleven. Alhoewel je deze plek zou moeten vermijden als je uitsluitend op zoek bent naar rust, bestaat er voor de rest geen andere reden om één van Thailand’s mooiste stranden niet aan te doen. ‘Don’t worry, be happy’ lijkt hier de slogan te zijn. Het zandstrand is maar liefst drie kilometer lang.

5. Sairee Beach, Koh Tao

Koh Tao is niet een strandbestemming bij uitstek, maar veel meer een plek voor actieve vakantiegangers. Maar dat wil niet zeggen dat het mini-eilandje in de Golf van Thailand, in het zuiden van het land, geen mooie stranden te bieden heeft. Integendeel zelfs. Sairee Beach behoort zonder twijfel tot de mooiste stranden van Thailand. De idyllische strandjes die langzaam in het blauwe water aflopen en een achtergronddecor van groene heuvels hebben bekoren vele bezoekers. De gevarieerde onderwaterwereld maakt Koh Tao dé plek van Thailand om te duiken of te snorkelen.

6. Paradise Beach, Koh Ngai

Koh Ngai is nou niet echt bepaald een naam die je meteen noemt als je wordt gevraagd naar Thailand. De bestemming is vrij onbekend en daardoor nog lekker rustig. Geen infrastructuur, restaurants en toeristische activiteiten. Alleen jij en de natuur. Het mooiste strand hier is Paradise Beach. Het strand ligt aan de zuidkant van het eiland, in een verlaten gebied. Je kunt het via een dichtbegroeid junglepad of een bootje te bereiken. Zijn plaatsje in de top 10 mooiste stranden van Thailand heeft hij dik verdiend, niet alleen vanwege zijn natuurlijke schoonheid, maar ook dankzij de bijzondere setting.

7. Bang Bao Bay, Koh Kood

Bang Bao Bay vind je in Koh Kood, het op drie na grootste eiland van Thailand. Het strand hier is uniek, want de baai is aan drie kanten ingesloten.  Je kunt je dus wel voorstellen dat het water hier aanzienlijk kalmer is dan op de meeste andere plekken. Eigenlijk moeten we hier van twee stranden spreken in plaats van één, want de strook zand wordt gescheiden door een rotsachtig pad. Desondanks kun je makkelijk van de ene naar de andere kant van de nummer 7 in de lijst van mooiste stranden van Thailand komen. De noordelijke kant wordt gesierd door groene heuvels, terwijl de zuidelijke kant een wat tropischer uiterlijk heeft.

8. Mae Nam Beach, Koh Samui

In het noorden van Koh Samui ligt een ongerept strand dat je direct overspoelt met romantiek zodra je ook maar één stap op het fijne zand hebt gezet. Het ruim vijf kilometer lange zand straalt een vredigheid uit die zijn uitwerking ook zeker op jouw gemoedstoestand zal hebben. Het strand heeft ontzettend fijn zand en wordt geflankeerd door wel honderden palmbomen.

9. Maya Bay, Koh Phi Phi

Maya Bay is een mooie baai die aan drie kanten wordt omringd door wel honderd meter hoge kliffen. In de baai bevinden zich verschillende strandjes, maar het hoofdstrand is ongeveer tweehonderd meter lang en trakteert je op zacht wit zand. Zodra je het water in stapt, stap je een heel andere wereld in. De onderwaterwereld is hier ontzettend levendig. Dankzij het bijzonder heldere water zijn het koraal en de tropische vissen maar al te goed te zien. Op dit strand zijn opnames gemaakt voor de film ‘The Beach’. Sindsdien is Maya Bay mateloos populair. Zorg ervoor dat je zo vroeg mogelijk gaat, zodat je de grote toeristenstroom die één van Thailands mooiste stranden aandoet, kunt vermijden.

10. Ang Thong National Marine Park

Het Nationale Marine Park van Ang Thong bestaat uit 42 verschillende eilandjes. Ze liggen op ongeveer anderhalf uur vaarafstand van Koh Samui. In het beschermde natuurgebied barst het van de grotten, oerwouden en…. jawel, enkele van de mooiste stranden van Thailand. De twee belangrijkste eilandjes zijn Koh Mae en Koh Wua Talap. Hier geniet je volop van het blauwgroene zeewater en de begroeide kliffen.