Beste kite

Kites kopen? Zo kies je de beste kite en kiteboard

Als je avontuurlijk bent aangelegd én van het strand houdt, dan is kitesurfen een ontzettend leuke sport. Het is uitdagend en je krijgt er zeker weten een adrenaline boost van. In eerste instantie zul je op land oefenen met een kite, maar als je het een beetje onder de knie hebt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk het water op. Maar hoe kies je dan de beste kite en het beste kiteboard? In dit artikel vertellen we je precies waar je op moet letten om de beste kite te vinden en hoe je het juiste kiteboard kiest. Ook hebben we onze eigen favorieten voor je op een rijtje gezet.
Als je avontuurlijk bent aangelegd én van het strand houdt, dan is kitesurfen een ontzettend leuke sport. Het is uitdagend en je krijgt er zeker weten een adrenaline boost van. In eerste instantie zul je op land oefenen met een kite, maar als je het een beetje onder de knie hebt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk het water op. Maar hoe kies je dan de beste kite en het beste kiteboard? In dit artikel vertellen we je precies waar je op moet letten om de beste kite te vinden en hoe je het juiste kiteboard kiest. Ook hebben we onze eigen favorieten voor je op een rijtje gezet.

Dit zijn de beste kites & kiteboards van 2022


3 keer de beste kite van 2022 uitgelicht


De beste kite van dit moment is volgens ons de F-One Bandit kite. Het is al de 14e editie van deze kite en hij is dan ook geliefd bij veel kitesurfers. Het is een delta kite waarmee je kunt freeriden, maar ook grote jumps en kiteloops kunt maken. Hij reageert snel, maar is wel heel stabiel, waardoor er een perfecte balans is tussen wendbaarheid en stabiliteit. De F – One Bandit kite is zowel geschikt voor gevorderde kitesurfers als beginners. Ook kun je er gemakkelijk upwind mee varen en heeft hij een heel goed windbereik. Toch kun je er gemakkelijk veel kracht mee genereren voor hoge jumps en kiteloops. Tot slot is de F – One Bandit kite verkrijgbaar in 3 verschillende kleuren.


Cabrinha Kitesurf Kite Switchblade 2020 10m

Ook de Cabrinha Switchblade is een goede keuze als je op zoek bent naar de beste kite voor kitesurfen. Zeker als je net begint met kitesurfen, is dit een fijne kite die niet snel voor onbeheersbare kracht of onverwachte rukken zorgt. Hij is gemakkelijk te depoweren door de bar van je af te duwen en tegelijkertijd kun je er ook met minder wind nog flink wat power uithalen. Dankzij de 5 struts presteert hij ook goed bij harde wind. Het is overigens ook een prima kite voor meer ervaren kitesurfers en je kunt er heerlijk mee freeriden. Deze kite gaat inmiddels zo’n 15 jaar mee en is inmiddels tot in de puntjes verfijnd voor een perfecte ervaring. 


Airush Kitesurf Kite Lithium V11 2020 8.0

De Airush Lithium Kite voor kitesurfen is zowel geschikt voor beginnende- als gevorderde freeride kitesurfers. Het is een kite met een lichte bardruk, waardoor ook mensen met minder kracht goed met deze kite overweg kunnen. Je kunt de bardruk zelf nog aanpassen aan je eigen voorkeur. Het is een heel stabiele kite die dankzij de 3 struts een groot windbereik heeft. Verder is de Airush Lithium kite zo ontworpen dat hij gemakkelijk te herstarten is, ook vanuit het water. Dankzij het ripstop materiaal is het doek erg sterk en gaat de kite lang mee. 

bol.com Bol.com
niet op voorraad
Bekijken

3 keer de beste kiteboards van 2022 uitgelicht

Airush Kiteboard Twintip Switch Progression 2021 135x40

Het beste kiteboard van dit moment is wat ons betreft het Airush Switch kiteboard. Dit mooie twintip kiteboard is perfect voor beginners doordat je gemakkelijk upwind kunt varen en kunt starten vanuit het water.  Het Airush kiteboard is voorzien van een houten core, bedekt met fiberglass en een freeride rocker. Hierdoor glijd je heel soepel over het water. Door de met ABS versterkte rails en inserts kan het board ook prima harde klappen opvangen. Tot slot krijgt dit kiteboard een 5.5 FMS rating wat inhoudt dat hij vrij flexibel is en daardoor geschikt voor freeride.


Cabrinha Kiteboard Twintip Xcaliber Carbon 2020 138

Een ander kiteboard dat niet in onze lijst met beste kiteboards mag ontbreken, is het Cabringa Xcaliber Carbon kiteboard. Dit twintip kiteboard heeft een wat hogere prijs, maar is dan ook echt een heel goed kiteboard voor gevorderde kitesurfers. Hij is perfect voor freeriden. Door het stijve carbon voel je het kiteboard goed aan en komt feedback heel snel door. Je kunt er heel hoog mee de lucht in, zodat je alle tijd hebt voor uitgehaakte tricks. Tijdens het landen heb je veel controle en stabiliteit. Je haalt gemakkelijk hoge snelheden en vaart moeiteloos upwind. Verkrijgbaar in 3 verschillende maten.


Duotone Kitesurf kiteboards Gambler 2020 148

Ook het Duotone Gambler kiteboard is een goede keuze als je op zoek bent naar het beste kiteboard. Je kunt met dit kiteboard heerlijk poppen en dankzij de robuuste constructie kan hij tegen een stootje. De rail zorgt er bijvoorbeeld voor dat hij niet snel kapot gaat. Het is een perfect kiteboard om te gebruiken in een kite park, maar je kunt hem ook op andere plekken gebruiken. Het Duotone Gambler kiteboard is verkrijgbaar in 3 verschillende maten.


Wat is kitesurfen?

Bij kitesurfen gebruik je een vlieger (kite) om vooruit te komen. Je hangt als het ware achter de vlieger en door hem te besturen kun je sneller of langzamer gaan of jumps maken en tricks doen. Om snelheid te maken, heb je voor kitesurfen een goede kite nodig. Dit is een soort vlieger die je gebruikt om jezelf vooruit te laten trekken. Door het veranderen van de positie van de kite kun je opwaartse kracht creëren voor jumps en tricks. Ook heb je een kiteboard nodig om op te staan en over het water te glijden.

Soorten kites

Er zijn een aantal verschillende soorten kites, zoals de tube kite en de foil kite. Onder de tube kite vallen weer verschillende andere soorten kites. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Tube kite

Een tube kite heeft een opblaasbaar frame dat je zelf opblaast voordat je de kite de lucht in laat. Dit zorgt ervoor dat de kite blijft drijven en gemakkelijk vanuit het water weer opgestart kan worden wanneer dat nodig is. Dit is het meest gebruikte soort kite en ook kitesurfscholen gebruiken vrijwel altijd tube kites voor kitesurflessen. 

Bow / SLE kite

Een Bow of SLE kite – zoals de Cabrinha Switchblade – wordt momenteel het meest gebruikt en is ook erg geschikt voor beginners. Ze hebben een groot windbereik en zijn gemakkelijk te herstarten, ook vanaf het water. Daarnaast hebben ze veel depower, zodra je de bar van je afduwt of loslaat, verlies je meteen 80% kracht en kom je snel tot stilstand. Zeker als je net begint met kitesurfen is dit erg prettig, het kan namelijk heel beangstigend zijn als je je kite niet onder controle hebt en het niet lukt om tot stilstand te komen. Een ander voordeel is het grote windbereik van Bow en SLE kites, hierdoor hoef je minder snel van kite te wisselen bij hardere of zachtere wind.

C-Kite

Een C-kite dankt zijn naam aan zijn vorm die op een ‘C’ lijkt. Dit type kite bestaat al heel lang en wordt tegenwoordig iets minder vaak gebruikt, al zijn C-kites voor gevorderde kitesurfers nog steeds interessant. Zodra je de lucht ingaat, heeft deze kite een flinke boost en door het dode moment heb je veel tijd om tricks, zoals handle passes, uit te voeren. Voor beginners is een C-kite meestal minder interessant, doordat hij moeilijker te herstarten is.

Hybride kite

Hybride kites zitten qua ontwerp tussen een C-kite en een Bow kite in. Doordat een hybride (in tegenstelling tot een C-kite) wel bridles heeft, is hij wat vlakker dan een C-kite en heeft hij meer depower. Hierdoor kom je gemakkelijker tot stilstand. Door deze combinatie is een hybride meer geschikt voor beginners en heb je zowel veel depower als de mogelijkheid om freestyle tricks te doen.

Delta kite

Ook een Delta kite zit tussen een bow en C-kite in, maar is net wat verfijnder. Qua vorm lijkt een Delta kite – zoals de F – One Bandit – meer op de C-kite dan de Hybride kite, al is hij wel wat meer driehoekig. Ook de bridles zijn wat simpeler, maar wel aanwezig. Depower is daardoor nog steeds veel beter dan bij een C-kite.

Foil kite

Een foil kite heeft in tegenstelling tot een tube kite geen opblaasbare compartimenten. Hierdoor zijn ze veel lichter en ook heel geschikt om bij weinig wind te gebruiken. In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, zijn ze tegenwoordig ook prima te herstarten vanaf het water. De luchtkamers kunnen namelijk wel gewoon afsluiten. Wel is het besturen van een foil kite een stuk uitdagender dan een Bow kite en daardoor met name geschikt voor gevorderde kitesurfers.

Soorten kiteboards

Er zijn verschillende soorten kiteboards die grofweg ingedeeld kunnen worden in 2 verschillende groepen. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Twintip

Als je net begint, kun je het beste een twintip kiteboard kopen. Dit is ook het soort kiteboard dat gebruikt wordt bij kitesurflessen. Ze lijken een beetje op wakeboards en zijn zo’n 125 tot 150 cm lang. De breedte is ongeveer 35 tot 45 cm. Een twintip kiteboard heeft bindingen voor je voeten en kan beide kanten op gebruikt worden. Er is dus geen voor- of achterkant. Dit betekent dat je alleen je bovenlichaam draait als je de andere kant op gaat en niet het board. Hierdoor komt je andere voet voor te staan. In het begin kan dit even wennen zijn, maar na een tijdje is dit voor de meeste kitesurfers geen enkel probleem meer.

Directional

Een directional kiteboard lijkt meer op een surfplank. Hij is dan ook heel geschikt om over golven heen te kitesurfen. De vorm is puntiger en lijkt meer op de vorm van een surfplank, maar dan in het klein. Hierdoor zijn ze veel wendbaarder en kun je echt door een golf heen snijden. Een directional kiteboard gaat dan ook veel gemakkelijker tegen de wind in dan een twintip kiteboard.

Waar je verder op moet letten om het beste kite(board) te kopen

Om het beste kiteboard en de beste kite te vinden, is het raadzaam om ook nog op een aantal andere dingen te letten. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Maat

Om de beste kite ervaring te hebben, is het heel belangrijk om je juiste maat kite te kiezen. In de eerste plaats hou je hierbij rekening met je eigen gewicht, maar dat is niet het enige. Ook de windkracht speelt een rol bij het kiezen van de juiste kite. Omdat je op het moment dat je een kite gaat kopen nog niet weet wat de windkracht zal zijn op het moment dat je gaat kitesurfen, is de kans groot dat je uiteindelijke meerdere kites nodig hebt. Echter heeft de ene kite wel een groter windbereik dan de ander. Een Bow/SLE kite is bijvoorbeeld heel geschikt voor beginners én heeft een groot windbereik, zodat je hier de eerste tijd goed mee uit de voeten kunt.

Ervaring

Ook je ervaring is heel belangrijk bij het vinden van de beste kite en het beste kiteboard. Een beginner kan beter niet meteen een C-kite of foil kite kopen, terwijl dit voor een ervaren kitesurfer juist een hele goede keuze kan zijn. Wanneer je net gestart bent met kitesurfen, kun je het beste een Bow of SLE kite kiezen, maar ook een hybrid of delta kite kan heel goed uitpakken voor beginners. Qua kiteboard, kun je als beginner het beste voor een twintip kiteboard – zoals het Airush Switch Kiteboard – kiezen, terwijl je met meer ervaring ook een directional kiteboard kunt overwegen.

Windbereik

We noemden het net al even: bij het kiezen van de juiste maat kite is het belangrijk om rekening te houden met het windbereik. Hoe groter het windbereik hoe minder vaak je hoeft te wisselen van kite. Zeker als beginner kun je het beste een kite kiezen met een groot windbereik, zoals een Bow of SLE kite. Wanneer je meer ervaring hebt en de smaak goed te pakken hebt, kun je verschillende kites aanschaffen voor verschillende windsterktes.

FAQ

Wat is de beste kite voor beginners?

Beginners kunnen het beste een Bow of SLE kite kopen. Deze hebben een goede depower en zijn vergevingsgezind als het gaat om het reageren op verkeerde bewegingen. De beste kite voor beginners is volgens ons de Cabrinha Kitesurf Kite Switchblade.

Wanneer kan je kitesurfen?

Als beginner is de ideale wind voor kitesurfen windkracht 4 of 5 (12 t/m 21 knopen). Wanneer je meer ervaring hebt, kun je ook met sterkere wind (windkracht 6) gaan kitesurfen. Je zult dan waarschijnlijk wel een andere kite nodig hebben. 

Samenvatting

Om het beste kiteboard én de beste kite te vinden, zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden. In de eerste plaats is het belangrijk om een kite en kiteboard te kiezen dat past bij je ervaring. Het beste kun je als beginner een Bow of SLE kite kiezen, omdat deze het veiligst zijn. Qua kiteboard is een twintip de beste keuze voor beginnende kitesurfers. Als je meer ervaring hebt, zijn ook andere kites interessant voor je. Dan hangt het er voornamelijk vanaf welk kiteprincipe je het meest aanspreekt. We hopen dat je na het lezen van dit artikel het beste kiteboard en de beste kite hebt gevonden.