Een dagje strand of park is niet compleet zonder een heerlijk koel drankje of een gezellige picknick. Om je drinken koel en je eten vers te houden, is een goede koelbox onmisbaar. Maar omdat je op het strand of in het park geen stroom hebt, loopt de temperatuur in de koelbox snel op. Daarom kun je het beste koelelementen gebruiken. Zo heb je ook na een aantal uren nog ijskoude drankjes. Maar hoe kies je de beste koelelementen? Ga je voor grote koelelementen of juist kleine? En welke vorm is het meest praktisch? In dit artikel vertellen we je precies waar je op moet letten om de beste koelelementen te vinden. Ook hebben we onze favoriete koelbox elementen voor je op een rijtje gezet.
Dit zijn de 10 beste koelelementen van 2024
In de top 10 beste koelelementen zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken
Uitgelicht: 5 keer het beste koelelement van 2024
Bo-Camp Koelelementen – 2 Stuks
Afmeting: 13 x 9 x 16 cm
De beste koelelementen van dit moment zijn volgens ons de Bo-Camp koelelementen. Dit merk levert allerlei praktische kampeerartikelen zoals campingstoelen, koelboxen en dus ook de beste koelelementen voor in de koelbox. Deze set bestaat uit 2 koelelementen van elk 400 gram, maar je kunt natuurlijk ook meerdere sets kopen als je een grote koelbox hebt. Ze zijn gunstig geprijsd en hebben een praktische compacte vorm, waardoor ze lang koel blijven. Elk Bo-Camp koelelement is 13 x 9 x 16 cm groot, waardoor je ze gemakkelijk kwijt kunt in je koelbox. Zo blijven drankjes, eten en medicijnen urenlang koel.
Bestel de Bo-Camp Koelelementen vertrouwd bij de volgende webshops:
Koelelementen 2 stuks
Afmeting: 15 x 9,5 x 2,1 cm
Hoewel deze koelelementen merkloos zijn, zijn ze van erg goede kwaliteit. Het zijn vrij platte koelelementen, waardoor ze gemakkelijk tussen pakken drinken of andere eet- en drinkwaren te plaatsen. Ook deze set bestaat uit 2 koelelementen. In dit geval wegen ze per stuk 220 gram en zijn ze 8 x 16 cm groot. Ze zijn gemaakt van stevig kunststof en gevuld met een speciale vloeistof op waterbasis. De koelelementen zijn niet hervulbaar.
Bestel de Koelelementen 2 stuks vertrouwd bij de volgende webshops:
Campingaz Freezpack M20 Koelelement
Afmeting: 20 x 17 x 3 cm
Als je op zoek bent naar een groot koelelement, is het Campingaz Freezpack M20 het beste koelelement. Het Campinqaz koelelement is verkrijgbaar is verschillende formaten, waarvan de M20 het grootst is. Door het formaat is hij perfect bovenin de koelbox te leggen, zodat alles wat eronder staat lekker koel blijft. De vulling van het koelelement is een waterbasis vloeistof die niet giftig is. Hierdoor is het koelelement heel veilig en is hij zelfs als hij kapot zou gaan ongevaarlijk. Hij zal echter niet zomaar kapot gaan, de buitenlaag is gemaakt van stevig kunststof. Reinigen is ook erg eenvoudig; je kunt het koelelement namelijk gewoon in de vaatwasmachine laten meedraaien. Het Campingaz M20 koelelement weegt 770 gram en is 20 x 16,5 x 3 cm groot. Er zijn ook 2 kleinere varianten verkrijgbaar.
Bestel het Campingaz Freezpack M20 Koelelement vertrouwd bij de volgende webshops:
Koelelementen houders voor een fles
Afmetingen: 34 x 18
Dit product is een set van drie koelelementen en houders die zijn ontworpen om flessen drank, wijn of water koel te houden. De koelelementen zijn gemaakt van duurzaam kunststof en zijn gevuld met een gel die langzaam bevriest in de vriezer. De houders zijn gemaakt van stevig plastic en zijn ontworpen om perfect te passen bij flessen met een diameter van 3-4 cm en een hoogte tot 18 cm. De koelelementen kunnen eenvoudig in de houders worden geplaatst en vervolgens worden vastgeklemd om de flessen koel te houden. Dit product is handig voor bu
Bestel de Koelelementen houders voor een fles vertrouwd bij de volgende webshops:
Set van 3 mini koelelementen gekleurd
Afmeting: 8 x 7 x 2 cm
Als je een kleine koelbox of koeltas hebt, kun je het beste ook kleine koelelementen gebruiken. Deze mini koelelementen zijn handig in gebruik en zien er nog leuk uit. Ze zijn namelijk uitgevoerd in een blauwe, roze en groene kleur. De mini koelelementen zijn gemaakt van polypropyleen, waardoor ze veilig en stevig zijn. Elk koelelement is zo’n 7 x 2 x 8 cm groot. Je kunt de kleine koelelementen ook goed gebruiken in een lunchtrommel, zo blijft je lunch lekker vers en koel. De mini koelelementen blijven minimaal 5 uur koel, dus ze zijn perfect voor een dagje strand of park.
Bestel de Set van 3 mini koelelementen gekleurd vertrouwd bij de volgende webshops:
Waarom koelelementen in je koelbox?
Koelelementen zijn uiteraard bedoeld om iets koel te halen. Vaak worden ze gebruikt om blikjes of flesjes drinken te koelen, maar ze zijn ook heel geschikt om een lekkere lunch, salade of fruit vers te houden in een koelbox of koeltas. Daarnaast kun je koelelementen gebruiken ter ondersteuning van een thermo-elektrische koelbox.
Passieve koelbox of koeltas
Een passieve koelbox of koeltas heeft zelf geen koelelement. Door producten er koud in te doen, blijven ze al iets langer koel. Maar het beste kun je koelelementen gebruiken om de temperatuur in je passieve koelbox of koeltas laag te houden. Je legt de koelbox elementen een nachtje in de vriezer en vervolgens plaats je ze bovenin de koelbox of koeltas. In een goede koelbox of koeltas blijven de koelelementen soms wel tot een aantal dagen koel. Handig om te voorkomen dat etenswaren bederven, drankjes koel te houden en te voorkomen dat medicijnen of make-up te warm worden.
Thermo-elektrische koelbox
Een thermo-elektrische koelbox heeft zelf een elektrisch koelelement. Je zou dus denken dat je geen koelelementen nodig hebt en in principe is dat ook zo. Als je de koelbox vult met koude producten. Wanneer je er warme producten of producten op kamertemperatuur in plaatst, kun je het beste koelelementen gebruiken. Een thermo-elektrische koelbox weet een koude temperatuur namelijk goed vast te houden, maar heeft veel tijd nodig om de temperatuur omlaag te brengen.
Lees ook: Elektrische koelbox kopen? Zo kies je de beste elektrische koelbox
Soorten koelelementen
Als je op zoek bent naar de beste koelelementen kom je er al snel achter dat vormvaste koelelementen het meest voorkomen. Er zijn echter ook andere soorten koelelementen. Hieronder vertellen we je hier iets meer over.
Vormvaste koelelementen
De meest gebruike koelelementen zijn vormvaste koelelementen. Dit zijn meestal platte rechthoekige reservoirs met een speciale vloeistof erin. Meestal is dit een niet-giftige vloeistof op waterbasis die ervoor zorgt dat de koelelementen extra lang koel blijven. Je kunt zit in verschillende groottes en vormen kopen. Naast de rechthoekige variant heb je ook koelelementen die precies tussen flessen of blikjes passen.
Flexibele koelelementen
Je kunt ook kiezen voor flexibele koelelementen. Dit zijn een soort stevige plastic hoesjes met daarin een speciale gel. Doordat deze koelelementen flexibel zijn, worden ze ook vaak gebruikt bij blessures. Het zijn echter ook de beste koelelementen voor als je heel weinig ruimte hebt in een koeltas of koelbox.
Elektrische koelelementen
Een elektrisch koelelement is onderdeel van een elektrische koelbox. Dit kan een bijvoorbeeld een compressor koelbox of een thermo-elektrische koelbox zijn. Het elektrische koelelement werkt op 12V of 230V en zit meestal in de deksel van de koelbox. Je gebruikt een elektrisch koelelement dus eigenlijk alleen in combinatie met de koelbox die erbij hoort en niet los.
Waar je op moet letten om de beste koelelementen te kopen
Tijdens je zoektocht naar de beste koelelementen is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Hieronder vertellen we je welke dingen dat zijn en welke afweging je het beste kunt maken.
Materiaal
Hoewel de meeste koelelementen tegenwoordig gemaakt worden van kunststof, is het wel raadzaam om de kwaliteit van het materiaal te controleren. Let erop dat de koelelementen gevuld zijn met niet-giftige vloeistof. Hoewel het natuurlijk niet de bedoeling is dat de vulling eruit komt, kan het altijd gebeuren dat een koelelement beschadigt en gaat lekken. Als er giftige stoffen in zitten, loop je het risico dat je hier per ongeluk iets van binnenkrijgt. Je kunt dan ook altijd het beste koelelementen kiezen waarvan je zeker weet dat er een niet-giftige vulling is gebruikt.
Formaat
Ook het formaat speelt een rol bij het vinden van de beste koelelementen. Het is in de eerste plaats natuurlijk belangrijk om koelelementen te kiezen die in de koelbox of koeltas passen, zodat je ook nog genoeg ruimte hebt om je eten of drinken gekoeld te bewaren. Daarnaast moet het koelelement groot genoeg zijn om de koelbox daadwerkelijk te kunnen koelen. Je hoeft het wat dat betreft overigens niet bij één koelelement te laten, je kunt er ook gewoon meerdere tegelijk gebruiken. Veel koelelementen – zoals de Bo-Camp Koelelementen – komen sowieso in sets van 2.
Afmeting: 13 x 9 x 16 cm
Vorm
Let ook op de vorm tijdens je zoektocht naar de beste koelelementen. De meeste koelelementen zijn rechthoekig en langwerpig, maar als je alleen maar flesjes of blikjes wilt koelen, kun je het beste koelelementen kiezen die hier precies tussen passen, zoals de Koelelementen voor blikjes. Ook kun je voor hele kleine vierkante of ronde koelelementen kiezen, dit is vooral handig als je heel weinig ruimte over hebt in je koelbox of koeltas. Een andere optie is een heel groot en plat koelelement – zoals de 4 Platte koelelementen – dat je aan de zijkanten van de koelbox kunt zetten of dat je bovenop de inhoud van de koelbox legt. Zeker als je een grote koelbox hebt, is dit een goede optie.
Reiniging
We raden je ook aan om te controleren hoe de koelelementen schoongemaakt kunnen worden. Je gebruikt ze vaak in combinatie met etenswaren, dus het is verstandig om ze regelmatig even schoon te maken. Dit kan vrijwel altijd met een sopje met afwasmiddel of allesreiniger, maar er zijn ook koelelementen die vaatwasmachinebestendig zijn, zoals de Campingaz Freezpack koelelementen. Als je het jezelf zo makkelijk mogelijk wilt maken, kun je het beste voor deze koelelementen kiezen.
Afmeting: 20 x 17 x 3 cm
Veelgestelde vragen over koelelementen
Welke vloeistof zit er in koelelementen?
Het verschilt een beetje welke vloeistof er precies gebruikt wordt in koelelementen. In de meeste gevallen is het een vloeistof op waterbasis die niet giftig is en ook niet schadelijk wanneer het wordt ingeslikt door mensen of dieren. Het kan een zoutoplossing zijn, maar ook een gel op basis van polyacrylamide. Vaak hebben de koelelementen een vloeistof in een blauwe kleur. Hier wordt doorgaans food grade kleurstof voor gebruikt.
Hoeveel koelelementen heb ik nodig?
Hoeveel koelelementen je nodig hebt om de inhoud van je koelbox koel te houden, hangt van een aantal factoren af. In de eerste plaats heeft het te maken met de inhoud van de koelbox. In een kleine koelbox gebruik je logischerwijs minder – of kleine – koelelementen dan in een grote koelbox. Gemiddeld kun je uitgaan van 1 standaard koelelement per 10 liter. In een koelbox van 30 liter gebruik je dus 3 koelelementen. Als je grote koelelementen gebruikt, heb je minder nodig. Gebruik je kleine koelelementen, dan heb je er juist meer nodig. Vaak kun je er beter wat teveel gebruiken, dan te weinig.
Moet ik de koelelementen boven- of onderin de koelbox plaatsen?
Over dit onderwerp is veel gediscussieerd en er zijn dan ook verschillende visies op. Sommige mensen leggen de koelelementen onderin, omdat ze hier langer koud blijven; de koude gaat immers naar beneden. Echter wordt het vaker aangeraden om de koelelementen bovenop de inhoud te leggen. Doordat de koude daalt, wordt de koelbox gelijkmatig gekoeld. Soms is het overigens praktischer om de koelelementen aan de zijkanten of in het midden te leggen.
Hoe lang blijven koelelementen koud?
Hoe lang koelelementen koud blijven hangt ook van verschillende factoren af. Het kan variëren van een uur of 2 tot aan een aantal dagen. Hoe beter de koelbox geïsoleerd is, hoe langer de koelelementen hun koelende werking houden. Echter hebben ook de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid koelelementen in de koelbox invloed. Hetzelfde geldt voor de temperatuur van de producten op het moment dat je ze in de koelbox plaatst. Door alles wat je in de koelbox gaat zetten, eerst in de koelkast thuis te koelen, zullen de koelelementen hun werking langer vast kunnen houden.
Hoe lang moeten koelelementen in de vriezer?
Om de koelelementen te doen bevriezen, moeten ze minimaal 3 a 4 uur in de vriezer liggen. Voor de zekerheid kun je ze het beste een dag van tevoren al in de vriezer leggen. Je kunt er ook voor kiezen om de koelelementen standaard in de vriezer te laten liggen, zodat ze altijd klaar zijn voor gebruik.
Samenvatting
Wat de beste koelelementen zijn, is voor elke situatie anders. Het hangt onder andere af van het formaat van je koelbox en de inhoud die je erin wilt vervoeren. Voor flessen en blikjes kun je het beste een koelelement gebruiken waar de flesjes en blikjes precies in passen. In een kleine koeltas, is een flexibel koelelement een goede keuze. De meeste koelelementen zijn echter vormvast en hebben een langwerpige rechthoekige vorm. Ze zijn gevuld met een niet-giftige vloeistof op waterbasis en houden de inhoud van je koelbox urenlang koel. We hopen dat je na het lezen van dit artikel de beste koelelementen voor jouw volgende dagje strand of park hebt gevonden.