Of je nu voor het eerst gaat surfen of al heel wat golven gepakt hebt; een goede surfplank is een vereiste voor succes. Maar hoe kies je nu de beste surfplank? Er zijn allerlei verschillende vormen, maten en materialen en ook de prijzen lopen behoorlijk uiteen. Ga je voor een longboard of juist een shortboard surfplank? Of kun je het beste een softboard surfboard kopen? In dit artikel vertellen we je welke soorten surboards er zijn en voor wie ze geschikt zijn. Verder vertellen we je waar je op moet letten om zelf het beste surfboard te kiezen. Ook hebben we onze eigen favoriete surfplanken voor je op een rijtje gezet.
Dit zijn de 8 beste surfboards van 2025
In de top 10 beste surfboards zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
3 keer de beste surfplank van 2025 uitgelicht
Olaian Foam Surfboard 100 8’2
Het beste surfboard van dit moment is volgens ons het Olaian Foam Surfboard 100 8’2 surfboard van Decathlon. Dit surfboard is perfect voor beginners door het grote drijfvermogen en het ruime oppervlak. Het materiaal is zacht en zorgt ervoor dat je je minder snel pijn doet als je valt. Ook is het minder pijnlijk als je surfplank per ongeluk bovenop iemand anders belandt…
De brede vorm met uitholling zorgt ervoor dat je beter blijft liggen. Ook zorgt hij voor de juiste houding om te peddelen. Het tillen van dit grote surfboard is geen probleem dankzij de ingewerkte draaggreep. Verder is deze surfplank voorzien van 3 vinnen en is hij geschikt voor surfers van 64 tot 100 kg. Voor lichtere surfers is er een vergelijkbare Decathlon surfplank te koop. Tot slot is deze surfplank 250 x 62 cm groot en 10 cm dik en weegt hij 6,9 kg. Hij heeft een volume van 100 liter.
Bekijk de Olaian Foam Surfboard 100 8’2 bij deze vertrouwde webshops:
Olaian Hardtop Surfboard 900
Het Olaian Hardtop Surfboard 900 is wat ons betreft het beste surfboard voor gevorderden. Het is een veelzijdige surfplank waarmee je golven tot 2 meter kunt pakken. Dankzij de sandwichconstructie van glasvezel en epoxy met hout in het midden, is het een zeer stevig surfboard dat niet indeukt. Je hebt een groot glijvermogen, maar de gemiddelde rocker zorgt er ook voor dat je voldoende stabiliteit ervaart en makkelijk kan vertrekken op een golf.
Door de squash tail en 3 vinnen, is dit surfboard wendbaar en veelzijdig. De surfplank is 274 bij 57,4 cm groot en 7,3 cm dik, waardoor hij een volume heeft van 65 liter. Dit maakt hem geschikt voor mensen tot ongeveer 90 kg.
Bekijk de Olaian Hardtop Surfboard 900 bij deze vertrouwde webshops:
Olaian Shortboard 900
Ben je het beginner stadium wel ontgroeid en zoek je een stevig, maar meer wendbare surfplank? Dan is de Olaian Shortboard 900 misschien wel de beste surfplank voor jou. Dit compacte surfboard is geschikt voor ervaren surfers met een gewicht van 60 tot 75 kg. Voor zwaardere surfers is er ook grotere variant te koop bij Decathlon.
Je kunt er surfen mee pakken tot zo’n 80 cm tot wel 2 meter hoog en bent zeer wendbaar. Het is een stevige shortboard surf plank, gemaakt van houten latten, EPS, glasvezel en epoxyhars. Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat hij duurzaam is en lang meegaat. De surfplank is 177,8 x 50 cm groot en 6 cm dik. Hij weegt slechts 300 gram, waardoor hij gemakkelijk mee te nemen is.
Bekijk de Olaian Shortboard 900 bij deze vertrouwde webshops:
Soorten surfboards
Als je op zoek gaat naar de beste surfplank kom je er al snel achter dat er verschillende soorten surfboards zijn die je kunt kopen. Elk hebben ze hun eigen voor- en nadelen, waarover we je hieronder iets meer vertellen.

Softboard
Een softboard of foam surfboard – zoals het Foam Surfboard 100 8’2 – is een redelijk lang surfboard, dat door het zachte materiaal perfect is voor beginners. Je hebt een groot drijfvermogen en doordat deze surfboards vrij breed zijn én een groot volume hebben, is het makkelijker om te leren je evenwicht te bewaren. Een ander voordeel is dat het materiaal zacht is. Vallen doet minder pijn en als je in je enthousiasme per ongeluk iemand raakt, vallen er ook niet meteen gewonden.
Longboard
Een longboard is, zoals de naam al doet vermoeden, een lange surfplank. Het is de meest klassieke surfplank en eigenlijk alle andere surfboards zijn hiervan afgeleid. Ook een longboard is geschikt om op te leren surfen en tegenwoordig is deze surfplank ook onder ervaren surfers weer populair. Je kunt er ook goed lagere golven mee pakken en lekker down the line cruisen.
Funboards
Een funboard of mini malibu is voor surfers die al iets meer ervaring hebben, maar je hoeft er zeker geen gevorderde voor te zijn. Een funboard zit qua lengte tussen een longboard en shortboard in waardoor het een heel veelzijdige surfplank is. Het zijn sterke surfboards met veel volume.
Fish
Een fish is een klein en breed surf board met een puntje uit de tail, waardoor hij een beetje op een vis lijkt. Dit type surfplank is kort, maar heeft wel een groot volume. Toch kun je er voldoende snelheid mee maken. Er wordt weleens gezegd dat een fish geschikt is voor beginners, maar je kunt beter even wachten tot je wat meer golven gepakt hebt.
Shortboard
Als je het beginner stadium helemaal ontgroeid bent, kun je een shortboard – zoals het Olaian Shortboard 900 – gaan proberen om te ontdekken welke surfplank het beste bij jou past. Met een shortboard kun je snelle bochten maken op hoge golven. Je bent wendbaar, maar je zult wel meer moeite moeten doen om je evenwicht te bewaren.
Waar je op moet letten om het beste surfboard te kopen
Om de beste surfplank te kopen, raden we je aan om op een aantal dingen te letten. Hieronder vertellen we hier iets meer over.

Ervaring
In de eerste plaats is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid ervaring die je hebt. Als beginner is het niet aan te raden om meteen met een shortboard of fish te starten bijvoorbeeld. Een softboard – zoals het Foam Surfboard 100 8’2 -is dan een betere keuze.
Maat
Ook de maat van het surfboard is van belang. Los van de vorm, heb je namelijk voldoende volume en drijfkracht nodig. De meeste verkopers en fabrikanten van surfboards geven aan voor welk gewicht een surfplank geschikt is. Het is hierbij ook van belang om rekening te houden met je ervaring. Beginners hebben meer volume nodig dan gevorderden.
Materiaal
Qua materiaal heb je keuze uit PU en piepschuim, EPS en epoxy, plastic, softtop en hout. PU en piepschuim is vrij licht, maar wat kwetsbaarder, terwijl een houten surfplank juist een sterk, maar een stuk zwaarder is. Een softtop voelt, zoals de naam al doet vermoeden zachter aan en een plastic surfplank is ook sterk en zwaar.
Vinnen
Het kiezen van de juiste vinnen is best complex. De meeste surfplanken hebben een thruster’ setup met 3 vinnen, maar je kunt ook kiezen voor de snelle quad fin setup met 2 vinnen of de retro twin fin’ setup, waardoor je heel wendbaar, maar ook minder stabiel bent.
Samenvatting
Een goede surfplank is essentieel als je gaat surfen. Wat de beste surfplank is voor jou hangt onder andere van je niveau af en welke surfstijl je het meest aanspreekt. Als je nog weinig ervaring hebt, raden we je sowieso aan om eerst surflessen te nemen. Dit maakt het zowel voor jezelf als andere surfers een stuk veiliger. We hopen dat je na het lezen van dit artikel de beste surfplank hebt gevonden.