Beste waterschoenen

Waterschoenen kopen? Dit zijn de beste waterschoenen van 2024!

Soms is het heerlijk om met blote voeten over het strand te lopen en het zand tussen je tenen te voelen. Echter is niet elk strand voorzien van zacht wit zand. Op een kiezelstrand loopt het helemaal niet zo fijn op blote voeten en kun je het beste waterschoenen dragen. En ook als je gaat suppen, surfen of kajakken is een paar goede waterschoenen geen overbodige luxe. Ze zorgen er namelijk voor dat je minder snel uitglijdt en meer grip hebt. Maar hoe kies je de beste waterschoenen? Ga je voor dichte waterschoenen of toch voor watersandalen? En waar koop je waterschoenen eigenlijk? In dit artikel vertellen we je precies waar je op moet letten om de beste waterschoenen te vinden. Ook hebben we onze eigen favoriete waterschoenen voor je op een rijtje gezet.

Dit zijn de beste waterschoenen van 2024

Om je te helpen de beste waterschoenen te vinden, hebben we onze eigen favorieten voor je op een rijtje gezet. We hebben ze onderverdeeld in waterschoenen voor dames, heren, kinderen en baby’s. Overigens zijn de meeste waterschoenen unisex en zijn er zelfs veel merken die hun waterschoenen in zoveel maten aanbieden dat ze zowel voor kinderen als volwassen verkrijgbaar zijn.


De beste waterschoenen voor dames

De beste waterschoenen voor dames zijn volgens ons de Waimea waterschoenen. Deze betaalbare waterschoen voor dames heeft een fijne pasvorm en is licht van gewicht. Hij is gemaakt van elastisch neopreen en mesh en is met een trekkoord op de hiel strakker te maken. Hierdoor sluit hij altijd mooi aan en voorkom je dat er steentjes of zand in je waterschoenen komt. Verder hebben ze een TPR antislipzool voor meer grip. Doordat de zool doorloopt over de neus zijn ook je tenen goed beschermd. De Waimea waterschoenen voor dames, zijn in principe ook geschikt voor heren en er zijn ook kindermaten beschikbaar. Je kunt kiezen uit een aantal verschillende kleuren.


De beste waterschoenen voor heren

De beste waterschoenen voor heren zijn wat ons betreft de Beco zwemschoenen. Ze zijn perfect voor op het strand, maar ook goed te gebruiken voor surfen en kajakken. De waterschoenen zijn gemaakt van stevig neopreen en zijn voorzien van een harde antislipzool van rubber. Doordat de zool wat omhoog loopt aan de zijkanten biedt hij extra stevigheid en bescherming. Aan de achterkant kun je de zwemschoenen strakker maken met een trekkoordje. Zo kun je ze goed op maat maken en raak je ze niet kwijt. Ook voorkom je dat er vuil of steentjes in de waterschoenen terecht komt.


De beste waterschoentjes voor kinderen

De beste waterschoenen voor kinderen zijn volgens ons de Waimea Wave Rider waterschoenen. Deze waterschoenen zijn dankzij het elastiek aan de zijkanten heel gemakkelijk aan- en uit te trekken. Hierdoor kunnen ook jonge kinderen zich er prima zelfstandig mee redden. Ze sluiten mooi aan waardoor er niet gemakkelijk zand of ander vuil in de zwemschoenen komt. De waterschoentjes voor kinderen hebben een antislipzool om uitglijden te voorkomen en zijn dankzij het neopreen materiaal in combinatie met mesh licht van gewicht en snel droog. Ze zijn ook verkrijgbaar in andere kleuren


De beste waterschoentjes voor baby’s

De beste waterschoentjes voor een baby of dreumes zijn volgens ons de Playshoes UV waterschoentjes. Deze schattige strandschoentjes zorgen ervoor dat ook de kleinsten veilig op het strand kunnen spelen en hun eerste stappen in de zee kunnen zetten. Ze hebben een antislipzool van flexibel materiaal. Zo glijdt je baby of dreumes niet zomaar uit, maar is er wel genoeg bewegingsvrijheid voor een goede afwikkeling van de voet. De Playshoes UV waterschoentjes voor baby’s zijn van elastisch materiaal waardoor ze comfortabel zitten en goed aansluiten. Ze beschermen de voeten van je baby of dreumes tegen steentjes, schelpjes, takjes en andere scherpe voorwerpen, maar bijvoorbeeld ook tegen heet zand.


Waarom waterschoenen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om waterschoenen te dragen. In de eerste plaats beschermen ze je voeten tegen scherpe voorwerpen, maar ze zorgen er ook voor dat je meer grip hebt. En ook tijdens het afzwemmen zijn waterschoenen geschikt.

Scherpe voorwerpen

Niet elk strand bestaat uit fijn wit zand, er zijn ook volop stranden met kiezelsteentjes en schelpjes die vervelend in je voeten prikken en voor verwondingen kunnen zorgen. Om comfortabel over zo’n strand te lopen, kun je het beste waterschoenen dragen. Ook onderwater kun je je bezeren aan scherpe voorwerpen of bijvoorbeeld zee-egels. Goede waterschoenen beschermen je voeten, zodat jij je zorgeloos kunt vermaken in de zee.

Meer grip

Een ander voordeel van waterschoenen is de verbeterde grip. Als je gaat surfen, suppen of varen, kun je gemakkelijk uitglijden. En ook als je bij een rivier of op een strand bent met gladde rotsen, glij je gemakkelijk uit. Om dit te voorkomen, kun je het beste waterschoenen dragen met een antisliplaag. Het beste kun je waterschoenen kiezen met een goed profiel en een zool die doorloopt over de neus. Zo zijn je tenen ook meteen beschermd tegen stoten.

Heet zand

Als je zon volop schijnt, kan een strand behoorlijk heet worden; zo heet dat het zeer doet aan je voeten en je je voeten zelfs kunt verbranden. Ook kleine kinderen zijn hier niet altijd op verdacht. Om comfortabel over het hete zand te lopen, zijn goede waterschoenen dan ook een must. 

Afzwemmen

Wanneer je zoon of dochter gaat afzwemmen om zijn of haar zwemdiploma te halen, moet er met kleren aan gezwommen worden. Hierbij is het ook verplicht om schoenen te dragen. Omdat normale schoenen erg zwaar zijn, kun je het beste waterschoenen kopen voor het afzwemmen. Let er wel op dat je waterschoenen kiest die zijn goedgekeurd voor afzwemmen. De schoenen moeten bijvoorbeeld echte zolen hebben.

Soorten waterschoenen

Waterschoenen zijn grofweg in twee categorieën onder te verdelen, namelijk open waterschoenen en dichte waterschoenen. Voor op het strand zijn van beide soorten vrij basic modellen te koop. Als je flinke wandelingen wilt maken of een specifieke sport beoefent, kun je beter waterschoenen kopen die hier speciaal voor ontworpen zijn.

Open waterschoenen

Misschien heb je ze als kind ook nog wel gedragen: watersandalen. Watersandalen – zoals de Nabaiji watersandaaltjes – zijn een soort open waterschoenen. Ze zijn gemaakt van kunststof en door de flexibele sluiting kun je er zo in stappen. Het voordeel van watersandalen is dat ze geen vocht opnemen. Zodra je uit het water komt, loopt het water eruit en zijn de waterschoenen zo weer droog. Een nadeel is echter dat er gemakkelijk steentjes in kunnen komen. 

Dichte waterschoenen

Je kunt ook kiezen voor dichte waterschoenen. Deze zijn vaak van neopreen en mesh of een ander sneldrogend materiaal gemaakt en beschermen je voeten doorgaans beter tegen scherpe voorwerpen. Ook hebben ze een lichte isolerende werking, waardoor je de hogere modellen ook goed kunt gebruiken in combinatie met een duikpak of surfpak om je voeten warm te houden.

Waar je op moet letten om de beste waterschoenen te kopen

Om de beste waterschoenen te vinden, is het raadzaam om op een aantal dingen te letten. Zo is het belangrijk om op de maat en pasvorm te letten en het juist materiaal en een prettige sluiting te kiezen. Ook is het handig om het doel waarmee je de waterschoenen gaat gebruiken in je achterhoofd te houden. Hieronder vertellen we je waar je precies op moet letten om de beste waterschoenen te vinden.

Maat en pasvorm

In de eerste plaats is het van belang om de juiste maat waterschoenen te kiezen, maar ook de pasvorm is belangrijk. Als de waterschoenen niet goed passen, kunnen ze gaan knellen of schuren en voor blaren zorgen. Ook kunnen er bij te grote waterschoenen gemakkelijk zand en steentjes in de schoen komen. 

Gebruiksdoel

Wat de beste waterschoenen zijn, hangt voor een groot deel af van het doel waarmee je ze wilt gaan gebruiken. De meeste waterschoenen in dit artikel zijn geschikt voor een dagje aan het strand, meer of rivier, maar kunnen ook prima gebruikt worden tijdens kanoën, kajakken, suppen of surfen. Als je een meer ervaren surfer bent, kun je het beste waterschoenen kopen speciaal ontworpen zijn voor surfen. Ook voor suppen zijn speciale waterschoenen verkrijgbaar. Als je de waterschoenen wilt gebruiken om te wandelen, bijvoorbeeld tijdens een strandwandeling, kun je het beste waterschoenen kiezen met een dikkere zool, zoals de Jobe Discover Slip On water sneakers.

Sluiting

Waterschoenen kunnen verschillende soorten sluitingen hebben. Je hebt bijvoorbeeld waterschoenen met een gesp, zoals je vaak bij watersandalen ziet, maar je hebt ook waterschoenen met een trekkoord, zoals de Waimea Rider. Ook waterschoenen met veters en/of klittenband behoren tot de mogelijkheden. Een trekkoordje is gemakkelijk met snel aan- en uittrekken, maar met veters, kun je de waterschoen preciezer op je voet laten aansluiten.

Materiaal

Let tijdens je zoektocht naar de beste waterschoenen ook op het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Watersandalen zijn vaak gemaakt van kunststof of rubber. Rubber is in dit geval de meest duurzame keuze. Let er met name bij kuntstof op dat de bandjes niet snijden of scherpe randjes hebben. Gesloten waterschoenen zijn vaak gemaakt van neopreen en mesh. Neopreen is wat dikker en isoleert een beetje. Ook zorgt het voor een goede bescherming van je voeten. Mesh is juist heel dun en open, waardoor water snel uit de waterschoenen loopt zodra je aan land komt. Hoe meer mesh de waterschoenen hebben, hoe sneller ze droog zullen zijn.

Waimea waterschoenen Foot Junior
De Waimea Foot Junior waterschoenen zijn ideaal voor kleine meisjes – bestel ze op bol.com

Antislip

Je kunt het beste waterschoenen kopen met een goede antislipzool. Hiermee voorkom je dat je uitglijdt wanneer je langs de rand van het zwembad loopt, maar ook wanneer je over gladde rotsen loopt in een rivier of de zee. Ook is een antislipzool praktisch als je gaat kajakken of surfen. Dan wil je namelijk ook niet uitglijden.

Uiterlijk

Als je met zorg een mooie bikini of een leuke zwembroek hebt uitgekozen, kunnen we ons voorstellen dat je daar niet zomaar elke waterschoen bij aan wilt trekken. Gelukkig zijn er veel waterschoenen te koop in simpel zwart, zoals de Waimea – Aquaschoenen. Deze kunnen in principe overal bij, maar je kunt ook juist voor een opvallende kleur waterschoenen gaan. Ook waterschoenen die eruitzien als normale sneakers behoren tot de mogelijkheden.

Veel gestelde vragen over waterschoenen

Waar kun je waterschoenen kopen?

Er zijn verschillende plekken waar je waterschoenen kunt kopen. Zo kun je bijvoorbeeld bij veel watersportzaken terecht voor waterschoenen en zijn er ook schoenenwinkels die waterschoenen of zwemschoenen verkopen. Ook kun je bij Decathlon waterschoenen kopen. Verder zijn er ook online verschillende webshops waar je waterschoenen kunt kopen. Bol.com heeft bijvoorbeeld een groot aanbod en ook op Amazon kun je goed terecht voor waterschoenen.

Welke waterschoenen zijn geschikt voor afzwemmen?

Om je zwemdiploma te halen, moet je onder andere met kleding aan zwemmen. Hierbij is het ook verplicht om schoenen te dragen. Dit mogen normale schoenen of sportschoenen zijn, maar het is best zonde om die in het zwembad te gebruiken. Gelukkig is het ook toegestaan om met waterschoenen af te zwemmen. Het is hierbij vooral belangrijk dat de schoenen een echte zool hebben, slofjes zijn dus niet toegestaan. Watersandalen zijn wel goedgekeurd voor afzwemmen.

Samenvatting

Als je waterschoenen gaat kopen, is het belangrijk om erover na te denken waar je ze precies voor wilt gebruiken. Heb je ze alleen nodig om comfortabel over een kiezelstrand of heet zand te lopen of ga je ze ook gebruiken voor andere doeleinden? In het eerste geval zijn simpele waterschoenen voldoende, maar als je er flinke wandelingen mee gaat maken of met regelmaat gaat surfen, kun je het beste waterschoenen kopen die hier speciaal voor ontworpen zijn. Ook als je waterschoenen voor een kind zoekt dat nog moet afzwemmen, is het handig om hier rekening mee te houden. Het is dan vooral belangrijk om waterschoenen met een echte zool te kiezen. Zo kunnen de waterschoenen namelijk zowel in de zee als voor het afzwemmen gebruikt worden. Verder is het raadzaam om op het materiaal van de waterschoenen te letten. Je kunt kiezen voor waterschoenen van rubber of kunststof die geen vocht opnemen. Maar er zijn ook waterschoenen van neopreen en/of mesh, dus comfortabel zitten, maar iets langzamer drogen. We hopen dat je na het lezen van dit artikel de beste waterschoenen hebt gevonden.