Dit doet de zon voor je gezondheid

Dit doet de zon voor je gezondheid

Ga je genieten van de zon op het mooiste strand ter wereld? Een goed idee, want de zon doet veel voor onze gezondheid. Dit zijn negen gezondheidsvoordelen van de zon:

1.      Bron van vitamine D

Vitamine D vinden we in een aantal voedingsmiddelen, maar de zon blijft toch het belangrijkste voor de aanmaak van deze essentiële vitamine.

Onder invloed van UVB-staling maakt je lichaam deze vitamine aan. Daarvoor moet je huid wel wat gekleurd zijn. Hij mag natuurlijk niet verbrand zijn.

2.     Gunstig voor je botten

De vitamine D die we maken uit zonlicht, regelt het calciumniveau in ons lijf en zorgt ervoor dat ons lichaam andere mineralen ook goed kan opnemen en gebruiken. Dat is op zijn beurt goed voor de botten. Deze hebben voldoende calcium en andere mineralen nodig om sterk en gezond te blijven.

3.     Goed voor je weerstand

De vitamine D die ons lichaam aanmaakt uit zonlicht, is belangrijk voor onze weerstand. Daarnaast is er nog een stofje dat onze huid onder invloed aanmaakt uit zonlicht: bèta-endorfine. Ook dit draagt bij aan het behoud van een gezond immuunsysteem.

4.    Goed voor je humeur

Word je ook altijd vrolijk als de zon schijnt? Dit heeft ook te maken met de bèta-endorfines die je lichaam onder invloed van zonlicht aanmaakt. Deze stofjes geven je een gelukkig en ontspannen gevoel.

5.     Beter slapen

Als je in de ochtend minimaal een uur aan natuurlijk licht bent blootgesteld, slaap je beter. Zonlicht regelt namelijk je dag- en nachtritme door je lichaam te vertellen wanneer het tijd is om wakker te worden en wanneer het tijd is om te gaan slapen.

Ons lichaam reageert hierop door meer of minder van het slaaphormoon melatonine aan te maken. Hoe meer natuurlijk licht we overdag krijgen, hoe meer melatonine ons lichaam aanmaakt als het donker wordt. Dit helpt om je in de avond gemakkelijk over te geven aan de slaap.

6.    Je ogen profiteren

Een teveel aan direct zonlicht kan je ogen beschadigen en bijdragen aan staar. Toch is een matige hoeveelheid zonlicht gezond voor je ogen. Je profiteert vooral van dit gezonde effect als je ogen in je tienerjaren zijn blootgesteld aan deze hoeveelheid zonlicht.

7.     Ondersteunt een gezonde bloeddruk

Wist je dat zonlicht bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloeddruk? Onder invloed van de zon blijkt onze huid voorraden stikstofoxiden los te laten. Dit heeft zowel een positief effect op de bloeddruk als op de bloedvaten.

8.    Draagt bij aan een gezond gewicht

Het schijnt dat twintig minuten tot een half uur buiten in de zon tussen acht uur ’s ochtends en twaalf uur ’s middags bijdraagt aan een gezond gewicht. Hoe eerder je in de zon bent, hoe beter.

Wetenschappers denken dat zonlicht de vetcellen onder de huid kan doen krimpen, maar helemaal zeker weten ze het niet. Overigens zijn er meer factoren die je gewicht beïnvloeden, zoals een gezond eetpatroon en voldoende beweging.

Toch is het altijd een goed idee om in de ochtend naar buiten te gaan als de zon schijnt. Met de extra beweging die je hierdoor krijgt, draag je sowieso bij aan een gezond gewicht.

9.    Goed voor de huid, tenzij je verbrand

De bèta-endorfines die onze huid aanmaakt uit zonlicht, helpen mee om wondjes te laten genezen. Zo is de zon ook goed voor de huid. Aan de andere kant moeten we uitkijken dat we niet te lang in de zon zijn om te voorkomen dat onze huid verbrandt.

Het hele jaar voldoende vitamine D?

We zagen dat de zon belangrijk is voor de aanmaak van vitamine D en dat dit tal van gezondheidsvoordelen heeft. Een vakantie aan het mooiste strand is dus een uitgelezen mogelijkheid om deze vitamine op te doen.

Wil je ook bij thuiskomst de beschikking hebben over voldoende vitamine D? Kies dan een supplement met actieve vitamine D. Je lichaam kan deze vorm van vitamine D meteen inzetten voor een goede gezondheid.