mooiste stranden europa - falesia beach

De top 10 van mooiste stranden van Europa

Wie denkt dat hij voor bountystranden een urenlange vliegreis moet maken, heeft het mis. Ook Europa heeft paradijselijke stranden met hagelwitte zandstranden en turquoise wateren. Van verborgen en ongerept tot uitgestrekt en voorzien van alle faciliteiten die jij je als reiziger wenst. Hier ontdek je de tien mooiste stranden van Europa om je handdoek op uit te spreiden.

1. Navagio Beach, Zakynthos, Griekenland

mooiste stranden europa - navagio beach

Navagio Beach – ook wel Shipwreck Beach genoemd- op het Ionische eiland Zakynthos is het mooiste strand van Europa. In 1980 leed een schip, waar men van zegt dat het smokkelwaar vervoerde, schipbreuk op de hoge kliffen van het Griekse eiland. Daar ligt het nog steeds. Het kleine strandje waarop het schip ligt, is gelegen in een paradijselijke baai. Het fijne, witte zandstrand vormt een mooi contrast met de helderblauwe zee. Navagio Beach staat met recht op nummer één in de Europese top 10 mooiste stranden.

Bekijk de mooiste stranden van Zakynthos

2. Minori, Amalfikust, Italië

mooiste stranden europa - amalfikust

De schitterende Amalfikust behoort zonder twijfel tot de mooiste kustlijnen van het Europese continent. Hier vier je de mooiste strandvakanties van Italië. De regio kenmerkt zich door zijn talloze citroenbomen en pastelkleurige huisjes die tegen de steile kliffen op zijn gebouwd. Geen verkeerd decor dus voor jouw dagje strand. In tegenstelling tot de andere plaatsen in dit populaire gebied is het massatoerisme het stadje en het strand van Minori bespaard gebleven. Zonnebaden op dit charmante strand doe je op een steenworp afstand van zijn historische overblijfselen. Ook de inwoners zelf zijn het erover eens dat Minori het mooiste strand van de Amalfikust is.

Bekijk de mooiste standen van Italië

3. Konnos Bay, Ayia Napa, Cyprus

mooiste stranden europa - konnos bay

Enkele van de mooiste stranden van Europa bevinden zich in het zuidelijke Cyprus. Het afgezonderde strand van Konnos Bay is met zijn zachte, goudgele strand en kalme zee een ideale bestemming als je op zoek bent naar een strandvakantie voor het hele gezin. Ook de locals zelf nemen hier maar al te graag een verfrissende duik. Konnos Bay ligt in een rotsachtige omgeving. De heuvels zijn grotendeels bedekt met pijnbomen. Leg je handdoek neer in de schaduw van een van de bomen die tot het strand reiken en geniet de hele dag van de omgeving.

Bekijk de mooiste stranden van Cyprus

4. Playa de Ses Illetes, Formentera, Spanje

mooiste stranden europa - playa de ses illetes

Vlak naast het feesteiland Ibiza gelegen, vind je het eiland Formentera. Zijn mooiste strand is, ook volgens de Spanjaarden, Playa de Ses Illetes. Het witte zandstrand ligt in een natuurpark. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat je op een Caribisch eiland zou zijn beland. Hier geniet je van de mooiste strandvakanties in Spanje en de Middellandse Zee op zijn best. Op Formentera heerst een ‘Bohemian’  stijl en kom je volledig tot ontspanning.

Bekijk de mooiste stranden van Spanje

5. Falesia Beach, Algarve, Portugal

Praia de Falésia, zoals de Portugezen het strand noemen, is een goudgeel zandstrand in de Algarve. Het strand wordt omringd door rotsen in warme terracotta kleuren. Op de toppen van deze rotsen prijken de groene pijnbomen. Zet je voet op dit strand, dan lijk je een kleurrijk schilderspalet binnen te stappen. Met zijn lengte van zes kilometer is Falesia Beach behalve één van de mooiste stranden in Europa één van de langste stranden van dit Zuid-Europese land. Met een beetje geluk spot je ook nog eens dolfijnen en walvissen.

Bekijk de mooiste stranden van Portugal

6. Zlatni Rat, Kroatië

mooiste stranden europa - zlatni rat

Zlatni Rat op het eiland Brac is zó betoverend, dat het meer dan eens in de top van mooiste stranden ter wereld is opgenomen. Het is een smal, wit strand waarvan de punt constant aan veranderingen onderhevig is door de wind en de golven. Het is dus eigenlijk een zandstrand in de lengte, dat wel een halve kilometer de zee in loopt. En wat voor een zee! Dankzij de bijzondere vorm van het strand is het altijd aan één kant winderig en aan de andere kant windstil. Zo ben je als zonliefhebber én als watersporter dik tevreden op één van de mooiste stranden van Europa.

Bekijk de mooiste stranden van Kroatië

7. Ölüdeniz Beach, Fethiye, Turkije

mooiste stranden europa - olüdeniz beach

Een deel van Turkije behoort tot het Europese continent en daardoor zie je deze Turkse badplaats ook terug in de top 10 mooiste stranden in Europa. Dit strand aan de Zuidwestkust van Turkije wordt ook wel de Blue Lagoon genoemd. Het is een van de meest gefotografeerde plekken van het land. Reis jij ook af naar dit Turkse strand? Dan zal ook jouw fototoestel overuren draaien. Het turquoise water, het witte strand en de groene omringende omgeving maken het een schilderachtig geheel. Het strand bestaat gedeeltelijk uit zand en gedeeltelijk uit kiezelsteentjes.

Bekijk de mooiste stranden van Turkije

8. Porto Katsiki, Lefkada, Griekenland

mooiste stranden europa - porto katsiki

Porto Katsiki Beach in het groene en natuurrijke Lefkada wordt omringd door indrukwekkende kliffen. Het strand kun je alleen bereiken middels een tachtig treden tellende afdaling. Dit maakt het meteen een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het eiland. Al liggend op het witte zandstrand kijk je uit over de helderblauwe zee die tot aan de verre horizon lijkt te reiken. Het eveneens Griekse Navagio Beach mag Porto Katsiki dan wel verslaan in de titel om ‘mooiste strand van Europa’, daar merk je op bestemming echter helemaal niets van.

Bekijk de mooiste stranden van Griekenland

9. Spiaggia Rosa, Sardinië

mooiste stranden europa - spiaggia rosa

Spiaggia Rosa noemt men ook wel het roze strand. Het strand, gelegen in het noorden van Sardinië, heeft zijn kleur te danken aan de ontelbare stukjes gebroken koraal, kalksteen en schelpen. Omdat de talloze toeristen die je voorgingen graag een souvenir mee wilden nemen als aandenken aan hun bezoek aan het bijzondere strand, is het strand niet meer toegankelijk. Alhoewel zonnebaden niet meer mogelijk is, kun je het roze paradijsje nog wel vanaf een bootje fotograferen.

Bekijk de mooiste stranden van Sardinië

10. Luskentyre, Isle of Harris, Schotland

mooiste stranden europa - luskentyre

Tot slot prijkt een Schots strand trots in deze lijst van mooiste stranden van Europa. Temidden van een overwegend rotsachtige kustlijn vind je een van de beste zandstranden van heel het Verenigd Koninkrijk. Voorzichtig gedrapeerd achter de zandduinen vind je een fijn zandstrand en een blauwgroene zee. De rustige baai behoort zonder twijfel tot de mooiste plekken van Schotland en is de trotse afsluiter van de top 10 mooiste stranden van het Europese continent.