Dit zijn de 10 mooiste stranden van heel Griekenland

Griekenland staat al jarenlang in de top van onze favoriete zonvakantielanden. Dit dankzij de helderblauwe zee en fijne zandstranden, de cultuur, de gastvrijheid van de inwoners en de Griekse keuken. Wie eens in Griekenland is geweest, komt zeker nog een keer terug. Waar je precies op je strandbedje neerploft, is soms moeilijk kiezen. De uitgestrekte kust van het vasteland en de tientallen Griekse eilanden leveren je ontelbare meters strand op. Wij zetten de mooiste stranden van Griekenland voor je op een rijtje.

1. Navagio Beach, Zakynthos

Het vaak unaniem tot mooiste strand van Griekenland verkozen Navagio Beach is het uithangbord voor heel het land. Het kleine, tussen de hoge kliffen in geklemde strand vind je op het eiland Zakynthos. Navagio betekent ‘scheepswrak’. Een betere naam had het niet kunnen krijgen, want op het kleine strandje ligt het geraamte van een gestrand schip dat ooit smokkelwaar zou hebben vervoerd. Waar of niet, een myterieuze sfeer is zeker voelbaar. Het strand loopt snel af in het diepe, helderblauwe en vaak wat wilde water. Dit mooiste strand van Griekenland is alleen per boot te bereiken.

2. Porto Katsiki, Lefkas

Ook het op één na mooiste strand van Griekenland bevindt zich in de Ionische Zee. Porto Katsiki betekent ‘haven van de geit’, verwijzend naar de tijd dat er hier nog geen toeristen kwamen, maar alleen herders met hun geiten. Inmiddels loopt er een steile trap naar beneden. Het blauwe zeewater is zowel van boven als vanaf het strand een plaatje om te zien. Eenmaal beneden aangekomen bevind je je op een uniek stukje strand, afgesloten van de rest van het eiland. Het uitzicht is machtig. Porto Katsiki bevindt zich in een voor de Ionische eilanden zo kenmerkende groene, rijkbegroeide omgeving.

3. Elafonisi Beach, Kreta

Eén van de mooiste Griekse stranden bevindt zich bij het grootste eiland van Griekenland: Kreta. Vanwege de zuidelijke ligging lopen de temperaturen hier in de zomer behoorlijk op en is er ook in de winter sprake van dubbele cijfers. Hier heb je het gevoel dat je op een tropisch eiland bent beland. Het strand van Elafonisi heeft wit zand dat af en toe wat licht roze kleurt vanwege de schelpen. De diepte van het zeewater is nog geen meter, wat betekent dat het altijd heerlijk warm is en het ook een ideaal strand maakt als je hier met kinderen naartoe gaat.

4. Kavourotripes, Chalkidiki

Enkele van de mooiste Griekse stranden vind je in Chalkidiki, een schiereiland in Noord-Griekenland. Vooral de stranden in de regio Sithonia horen met gemak bij de 10 mooiste van Griekenland. Kavourotripes betekent letterlijk vertaald ‘krabbenholletjes’, naar de vele kleine strandjes en witte zandbaaien verspreid over enkele kilometers. Probeer de meest afgelegen strandjes te vinden en je zult deze de hele dag vrijwel voor jezelf hebben.

5. Voutoumi Beach, Antipaxos

Alweer één van de mooiste stranden van Griekenland die zich in de Ionische Zee bevindt. Wanneer je de boot verlaat en je tenen het parelmoer gekleurde strand van Antipaxos raken weet je het zeker: dit moet een klein paradijsje zijn. Dit kiezelstrand op het kleinste eiland van de Ionische Zee (met een oppervlakte van slechts een aantal vierkante kilometer) vormt een contrast met de spectaculaire kleur van het water. Een contrast waar je je ogen niet vanaf kunt houden. Achter het strand zie je niets dan groen en enkele tavernes waar je kunt genieten van verse Griekse gerechten.

6. Myrtos Beach, Kefalonia

Het is haast geen verrassing meer dat een groot deel van de mooiste Griekse stranden in de Ionische Zee te vinden is. Op nummer 6 van de 10 mooiste Griekse eilanden vinden we Myrtos Beach op Kefalonia. Het strand is bijna een kilometer lang en honderd meter breed. Het uitzicht vanaf de kliffen is dé reclameposter van het eiland. Alhoewel je van bovenaf op een zandstrand lijkt neer te kijken, betreft het een kiezelstrand. Het helderblauwe water lijkt zich tot in het oneindige uit te strekken.

7. Koukounaries, Skiathos

Bij Koukounaries op het eiland Skiathos heb je een prachtig goudgeel zandstrand met kristalhelder water tot je beschikking. Het strand bevindt zich in een beschermd gebied met eveneens bossen en een meer. Koukounaries betekent in het Grieks ‘pijnbomen’. Niet zo gek dat het strand deze naam heeft gekregen, want het groen in deze omgeving strekt zich uit tot aan de zandstranden. Het strand is vrij smal, waardoor je al in een paar stappen met je voeten in het warme zeewater staat. Koukounaries staat bekend als het beste strand van het eiland.

8. Vourvourou, Chalkidiki

Het  strand van Vourvourou ligt in de buurt van het eerder genoemde Kavourotripes en is één van de populairste badplaatsen van het hele schiereiland. Het leuke is dat de meeste zonaanbidders die je hier treft afkomstig zijn van Griekenland zelf. Verwacht hier geen grote accommodaties of tal van activiteiten. Wie naar Vouvourou komt, komt er voor de rust en de natuur. Het baaitje wordt omgeven door lage rotspartijen. Het water kleurt van helderblauw tot smaragdgroen.

9. Balos Beach, Kreta

Op het Kretenzische schiereiland Gramvousa tref je eveneens één van de mooiste Griekse stranden. De turquoise lagune mag zich het meest gefotografeerde plekje van het eiland noemen. De kleur van het water en de omringende natuur geven je het gevoel in een exotisch paradijs te zijn beland. Het witte en op sommige plekken lichtroze gekleurde zand loopt langzaam af in de ondiepe zee. De lagune behoort tot een beschermd gebied. Zeehonden en zeeschildpadden zijn vaak geziene gasten.

10. Chrysi Ammos, Evia

Chrysi Ammos is een mooi zandstrand dat vlakbij het dorpje Marmari op het eiland Evia ligt. De vorm van het strand wisselt voortdurend door de zee en de wind. Chrysi Ammos betekent ‘Gouden Strand’, wat de kleur van het zand hier perfect beschrijft. De unieke geografische locatie maakt het ook nog eens een favoriete plek voor veel watersporters. Vanaf het strand heb je uitzicht op de Patali eilanden, die je middels een excursiebootje kunt bezoeken.