Benieuwd naar de mooiste stranden op Kreta? Dit is de top 10!

Van alle Griekse eilanden is Kreta het grootst. Het zal je dan ook niet verbazen dat je hier alles treft wat je zoekt op je vakantie, inclusief enkele van de mooiste plekken om van de Griekse zon te genieten. Door de zuidelijke ligging en dus hoge temperaturen is de omgeving ook net iets anders dan in de rest van het land. Kreta’s mooiste stranden worden dan ook niet zelden gesierd door palmbomen. Welkom in een exotisch, Zuid-Europees paradijsje!

1. Elafonisi Beach

Het mooiste strand van Kreta ligt eigenlijk niet op het grote Kreta zelf, maar op een piepklein eilandje voor zijn westkust. Via een smalle zandstrook kun je naar het eilandje, dat luistert naar de naam Lafonisi, toe lopen. Als je wilt, kun je ook via het ondiepe water lopen. Het diepste punt is nog geen meter. Op het kleine eilandje barst het van het groen, is het heerlijk struinen tussen de zandheuvels en genieten van de rijkdom aan kleuren. De schelpen die hier liggen geven een licht roze tint aan het zandstrand. Elafonisi Beach is trotse aanvoerder van de lijst van mooiste zandstranden van Kreta.

2. Balos Beach

Op het hoofdeiland geldt Balos Beach als mooiste strand van Kreta. Het witte zandstrand ligt aan een lagune in het noordwesten van het eiland. Middels een dunne zandstrook is Balos Beach met een klein eilandje verbonden. Het hagelwitte zand en het azuurblauwe water geven je het gevoel op een plek veel verder van huis te zijn. Het exotisch aandoende strand is de meest gefotografeerde plek van heel Kreta. Iets wat jij dus ook met eigen ogen van dichtbij wilt zien!

3. Matala

Matala heeft een unieke ligging aan een baai aan de zuidkust, tussen de krijtrotsen. De smalle vorm geeft de baai een karakteristiek uiterlijk dat je op maar weinig andere plekken treft. De gaten in de krijtrotsen kennen een bijzondere geschiedenis. Vroeger werden deze als graven gebruikt, in de jaren ’60 en ’70 nam een stroom aan hippies hier hun intrek. Die laatsten hebben hun voetsporen in Matala achtergelaten, zo is er in het dorpje nog een hippiemarkt en verkoopt men op diverse plekken kunst. De opening van de baai ligt naar het westen, dus is Matala dé plek voor een adembenemende zonsondergang.

4. Seitan Limania

Kreta’s mooiste stranden zijn lang niet altijd groots qua omvang. Neem bijvoorbeeld Seitan Limania, gelegen in een baai met een S-vorm. Het is niet eenvoudig om er te komen; klimmen en wandelen over een rotspartij is vereist om deze nummer 4 in de lijst van mooiste stranden van Kreta te bereiken. De tussen rotsen gelegen smalle, lange baaien doen in eerste instantie iets meer aan fjorden denken. Tot je het fijne zandstrand en het warme water aan je voeten voelt. Seitan Limania is niet alleen één van de mooiste zandstranden van Kreta, maar ook zeker één van de bijzonderste.

5. Falasarna

Ook Falasarna behoort tot de mooiste stranden van Kreta. Dit strand vergelijkt men vaak met dat van Elafonisi. Het verschil tussen de twee is dat Falasarna een stuk makkelijker bereikbaar is. Het witte zandstrand, dat door de schelpen een wat licht roze gloed kan hebben, is drie kilometer lang. Of beter, Falasarna bestaat uit enkele semi-aaneengeschakelde stranden die door wat rotsen van elkaar worden gescheiden. De zeebodem loopt wel vrij snel af. Het tropisch aandoende strand ligt in een prachtig, beschermd natuurgebied.

6. Vai

Vai is niet zomaar een deelnemer aan de titelstrijd om ‘mooiste strand van Kreta’. Vai is namelijk het beroemde palmenstrand van het eiland. Het palmenbos dat tot aan één van de mooiste zandstranden van Kreta reikt, is uniek voor heel Griekenland en een beschermd natuurgebied. Hier waan je je op een heus bounty-eiland. Misschien wel één van de bijzonderste plekjes van het hele Middellandse Zee-gebied.

7. Preveli

Net als Vai staat Preveli bekend om zijn palmenstrand. Ook hier lijk je je in een exotisch oord te bevinden. Preveli heeft trouwens nog iets extra’s: precies op die plek mondt er een rivier direct in de zee uit. Ook kun je een bezoek brengen aan het Preveli klooster dat uit de zestiende eeuw komt. Een mooie gelegenheid om een dagje strand te combineren met wat cultuur.

8. Ravdoucha Beach

Een van de mooiste stranden van Kreta is bedoeld voor echte rustzoekers. Ravdoucha Beach vind je op een schiereiland te midden van steile bergen, rotspartijen en olijfboomgaarden. Behalve wat visrestaurants zijn de faciliteiten er minimaal. De wandeling naar het strand, dat onder de steile kliffen ligt, is een pittige. Via een kronkelend weggetje daal je twee kilometer af naar beneden. Het strand bestaat uit twee gedeeltes (beide kiezelstrand), de zuidkant is het allermooist. Schaduw vind je onder een van de dennenbomen.

9. Gerani Beach

Gerani is een klein dorpje dat verstopt ligt tussen de olijf- en citrusboomgaarden. Dat klinkt op zich al als het begin van een modern sprookje, toch?  Het strand van Gerani ligt in het noordwesten van Kreta, is ongeveer 2,5 kilometer breed en heeft fijn zand. Schaduw vind je hier onder de Tamariskbomen die, wanneer ze in bloei staan, een zee van lichtroze bloemetjes produceren. Het toerisme is hier nog niet geheel ontwikkeld, waardoor je op dit strand nog heerlijk kunt genieten van je rust.

10. Fournoti Beach

Fournoti Beach is een fijn kiezelstrand dat omringd wordt door dennenbomen. Het heldere water is vrij diep en het strand ligt behoorlijk afgezonderd in vergelijking met veel van de andere mooiste stranden van Kreta. Het strand ligt aan de voet van het berggebied Sfakia. Je kunt het strand dan ook alleen via het water bereiken via een (taxi-)boot. Niet veel mensen doen dat en daar pluk jij de vruchten van. Zelfs in het hoogseizoen is van drukte in de verste verte geen sprake.