De 10 mooiste stranden van Zakynthos

Zakynthos werd door de Italianen liefkozend ‘Fiore di Levante’ genoemd, oftewel ‘Bloem van het Oosten’. En daar sloegen ze de spijker mee op zijn kop. Het Ionische eiland staat bol van planten en bloemen van allerlei soorten en kleuren. De stranden van het eiland behoren tot de beste van Zuid-Europa. Met zijn dramatisch hoge kliffen en helderblauwe water laat Zakynthos een voor altijd blijvende herinnering achter. Hier lees je wat de 10 mooiste stranden van het eiland zijn.

1. Navagio Beach

Navagio Beach is niet alleen het mooiste strand van Zakynthos, maar wordt zelfs vaak het mooiste strand van het hele land genoemd. Het kleine strand, dat tussen hoge kliffen in ligt geklemd, heeft zijn naam verkregen door het scheepswrak dat daar al enkele tientallen jaren ligt. Het strand is alleen per boot te bereiken. Een adembenemende plek die een sluier van mysterie over zich heen heeft.  De zeebodem loopt snel af en het water is wild en helder blauw.

2. Limni Keri

Limi Keri vind je juist helemaal aan de zuidkant. Waar de stranden in het noorden en westen van het eiland bekend staan als ruig en moeilijk begaanbaar, geldt in het westen en het zuiden het tegenovergestelde. Het strand aan de baai van Limni Keri is draagt dezelfde naam als het nabijgelegen dorp. De baai is eigenlijk een klein baaitje dat onderdeel is van de Baai van Laganas. Vanaf het kiezelzandstrandje ben je in een paar stappen in het water. Alsof je een warm bad neemt.  Het kleine haventje en de visrestaurants aan de boulevard vormen een gezellige achtergrond.

3. Marathonisi Beach

Marathonisi Beach vind je niet op Zakynthos zelf, maar op het kleine eilandje Marathonisi dat in de Baai van Laganas ligt. Het is een bijzonder strand aangezien je hier van de Griekse zon geniet terwijl er om je heen schildpaddeneieren op het punt staan om uit te komen. Elk jaar komt hier de caretta caretta zijn eieren leggen. De nesten zijn gemarkeerd en afgeschermd met kleine, houten stellages. Het bijzondere is dat het eiland ook nog eens de vorm heeft van een schildpad. Op Marathonisi ben je even ver weg van alles en geniet je van de natuur op zijn best.

4. Laganas

Alhoewel Laganas de laatste jaren vooral bekend is komen te staan als de badplaats van de Engelse feestvierders, is daar overdag niets van te merken. Integendeel, terwijl de meesten nog op één oor liggen, begeef jij je naar het strand, waar je alle ruimte voor jezelf hebt. Niet alleen behoort het strand van Laganas tot de mooiste stranden van Zakynthos vanwege zijn fijne, gouden zand. Het is namelijk ook dé plek om de caretta caretta van dichtbij te spotten. Vergeet excursies en duik de heldere zee in. Met een beetje geduld kun je erg dichtbij komen. Op dit vierde mooiste strand van Zakynthos vorm je één van je mooiste vakantieherinneringen.

5. Xigia Beach

Xigia Beach behoort dan wel tot de mooiste stranden van Zakynthos, helder is het water hier niet. De reden? Het kleine strandje wordt aan weerszijden omringd door rotsen, waaruit collageen en zwavel vrijkomen. De zwavel verwelkomt je van een afstandje al. Hoewel het even wennen is aan de geur, wil je het water daarna niet meer uit. De natuurlijke spa heeft een heerlijk verzorgende werking op je lichaam, maar ook op je geest. Het kiezelstrandje aan de noordoostkant van Zakynthos behoort niet alleen tot de 10 mooiste stranden van het eiland, maar ook tot de bijzonderste.

6. Porto Limnionas

Zakynthos’ mooiste stranden zijn niet altijd degenen die groots worden aangekondigd in reisgidsen. Neem bijvoorbeeld Porto Limnionas. Het is gelegen aan de westkust, die zoals eerder gezegd bekend staat om zijn hoge kliffen. Eén van de vele vrij verlaten stranden is Porto Limnionas. Het strand is gelegen in een baai waarin het water prachtig blauw kleurt. In combinatie met het groen waarmee de kliffen zijn begroeid, vormt het een spectaculair kleurenpalet waar je je ogen niet vanaf kunt houden.

7. Gerakas Beach

Gerakas behoort niet alleen tot Zakynthos’ mooiste stranden, maar ook tot de langste. Net als Marathonisi is dit een geliefde plek voor de caretta caretta zeeschildpad voor het leggen van haar eieren. Ook hier zijn de kleine, houten stellages dus een bekend fenomeen. Gerakas maakt dan ook deel uit van het beschermde marinepark van de Baai van Laganas. Parasols zijn hier vanwege de nesten verboden, dus smeer je goed in. Na zonsondergang dien je het strand direct te verlaten. Vanaf dan is het terrein voor de schildpadden.

8. Dafni Beach

Ook Dafni Beach, op het schiereiland Vassilikos, is een broedplaats voor de schildpadden. Hier gelden dus dezelfde regels als op Gerakas Beach. Deze nummer 8 in de lijst van mooiste stranden van Zakynthos heeft een donkere kleur. Direct naast Dafni Beach ligt een volledig afgeschermd zandstrand, dat van Sekania. Het is het enige ongerepte broedgebied van de zeeschildpad. Dafni Beach is erg breed en dus vind je er voldoende ruimte om een dagje ongestoord te kunnen genieten. Vanaf het strand heb je uitzicht op het piepkleine eilandje Pelouzo.

9. Cameo

Dit strand vind je op het kleine Cameo Island dat in de Baai van Laganas ligt. Via een houten brug is Cameo Island verbonden met Zakynthos. Ooit behoorde dit nu piepkleine eilandje tot Zakynthos, maar door een aardbeving werd dit gedeelte gescheiden. Cameo Island is in privébezit en dus is de kans klein dat je er ‘voet aan zand’ zal zetten. Toch is het al genieten van het uitzicht op dit strand. De lijn met lange witte doeken die tussen de rotsen is gespannen, wappert altijd en geeft het strand een extra charmante uitstraling.

10. Tsilivi Beach

Het tiende mooiste strand van Zakynthos is Tsilivi Beach. Tsilivi ligt aan de oostkant van het eiland, vlakbij de hoofdstad Zakynthos-stad. Tsilivi is een ontwikkelde toeristische plaats, maar dankzij de lengte en breedte van dit zandstrand heb je nooit ‘last’ van de andere levensgenieters. Het is een ideale plek voor beoefenaars van watersport.