Dit zijn de allermooiste stranden die Italië rijk is

La vita è bella in het land van de laars. Italië staat bekend om zijn rijke historische verleden, natuurschoon en natuurlijk zijn keuken waar niemand genoeg van krijgt. In Italië is het heerlijk vertoeven. Ook vind je er enkele van de beste stranden van heel Europa. Sommige daarvan zijn zandstranden, andere kiezelstranden, andere weer een combinatie van de twee. Wij hebben de mooiste stranden van Noord-Italië tot Zuid-Italië voor je op een rijtje gezet in deze top 10.

1. Minori, Amalfikust, Campanië

De Amalfikust is zonder twijfel de parel van de Italiaanse regio Campanië. Een gegeven feit dat bekend is bij zowel Europese toeristen als bezoekers afkomstig uit andere continenten. Gevolg: drukke stadjes en overvolle stranden. Behalve in het historische Minori dan. Het strand van Minori heeft ondanks de enorme populariteit van de regio zijn rust en oorspronkelijke karakter weten te behouden. De lokale bewoners noemen het niet alleen het mooiste strand van deze kust, maar zelfs het mooiste strand van Italië.

2. Tropea, Calabrië

Het charmante Tropea is gelegen aan de Costa degli Dei, de ‘Kust van de Goden’. En een goddelijke stranddag ga je hier zeker tegemoet. In Tropea heerst die typisch Zuid-Italiaanse ontspannen sfeer. Niets moet, alles mag. Het kleine stadje torent op de hoge kliffen boven het strand uit, alsof het je vriendelijk toelacht en uitnodigt om na je dagje strand toch ook zeker even een kijkje te nemen in het hart van het karakteristieke centrum.

3. Liscia Ruja, Sardinië

Een klein paradijsje in de Mediterrane Zee. Vanaf het uitgestrekte, witte zandstrand heb je uitzicht op enkele nabij de kust gelegen kleine eilandjes. Als je goed kijkt, bemerk je zelfs een lichtroze gloed in het zand. Niet alleen behoort dit strand tot de mooiste stranden van het eiland, maar ook tot Italië’s mooiste stranden. Want zeg nou zelf, op welk ander strand vind je nu aardbeienbomen die zich tot de zee lijken te proberen uit te strekken?

4. Grotta della Poessia, Puglia

Toegegeven, oficieel gezien kan deze plek niet in de top 10 stranden van Italië staan. Dit vanwege de simpele reden dat het geen strand is, maar een tussen de rotsen liggend natuurlijk gevormd zwembad. Je vindt Grotta della Poessia te midden van een ruige kustlijn die eveneens de moeite van het ontdekken waard is. Veel bezoekers wagen zich aan een metershoge sprong in het water vanaf de kliffen. Durf jij het ook aan?

5. Cala Corsara, Maddalena archipel, Sardinië

Cala Corsarra is gelegen op een klein eilandje ten noorden van Sardinië dat toebehoort aan de Maddalena archipel. Deze archipel kent vele kleine, beschutte strandjes die stuk voor stuk je mond van verbazing doen openvallen. De natuurlijke schoonheid van Cala Corsara levert hem een onbetwiste positie in de lijst van mooiste stranden van Italië op. Het feit dat de archipel en dus ook dit strand geen standaard toeristische bestemmingen zijn, versterkt zijn waarde alleen nog maar meer. De kleur van het heldere water zul je je voor altijd blijven herinneren.

6. Spiaggia della Padulella, Elba

Ook Elba, het grootste eiland van de Toscaanse archipel, wordt door het grote publiek vaak over het hoofd gezien. Helemaal niet erg, want zo kun jij in alle rust van het eilandleven genieten. Hier voel je ‘La Dolce Vita’ op zijn best. Elba zou volgens een mythe de mooiste parel uit de halsketting van godin Venus zijn die in de zee viel. Of je nu in mythes gelooft of niet, Elba is hoe dan ook een sieraad. Spiaggia della Padulella dingt mee naar de titel ‘mooiste strand van Italië’. De witte kiezels zorgen voor een ultiem heldere zee. Hun witte kleur levert een prachtig contrast op met het turquoise water.

7. Lido di Jesolo, Veneziaanse kust

Denk je aan Venetië, dan denk je aan romantische Italiaanse grachten en gondels. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat de regio Venetië ook een ideale plek is voor een zon-, zee- en strandvakantie? De regio Venetië herbergt enkele van de mooiste stranden van Noord-Italië. Lido di Jesolo is een strand van maar liefst 15 kilometer lang. De fijne zandstranden lopen geleidelijk af in de zee. Bezoekers met kinderen noemen Lido di Jesolo mede om deze reden één van Italië’s mooiste stranden. De gelijknamige Noord-Italiaanse badplaats wordt ook wel Sandy Beach genoemd.

8. Baia di Erchie, Amalfikust, Campanië

Baia di Erchie is een schilderachtig strand dat tussen Amalfi en Salerno in ligt. Je lijkt er haast in een historisch sprookje terecht te zijn gekomen. Oude uitkijktorens bovenop de kliffen kijken uit op één van de mooiste stranden van Italië. Hier kom je voor rust en romantische plaatjes. Alleen al het uitzicht van bovenaf is adembenemend. Het gevoel dat je krijgt als je tenen het warme zeewater raken, is er een die je alleen kunt beschrijven als je het zelf hebt ervaren.

9. Spiaggia di Cavoli, Elba

Ook al heeft Italië een wel 7600 kilometer tellende kustlijn, Spiaggia di Cavoli mag zich zonder twijfel één van de mooiste zandstranden noemen. Ook dit fijne zandstrand ligt op het eiland Elba, het op twee na grootste eiland van Italië. Het witte zand loopt langzaam af in de zee. Het strand is ongeveer 300 meter lang en ligt beschut in een baai. Het is hier genieten geblazen van het uitzicht over het turquoise water. Ben je in Italië en breng je een bezoek aan Elba? Vergeet dan vooral niet bij Spiaggia di Cavoli langs te gaan.

10. Punta Rossa, Puglia

Dit strand ligt op een schiereiland in het noorden van Puglia, de regio die wij in het Nederlands Apulië noemen. Het strand ligt aan de Ionische Zee en bevindt zich in een schilderachtige en ongerepte omgeving. Wat je hier nog meer vindt? Hoge kliffen, wit zand en een kraakheldere zee die je op een weids uitzicht trakteert. Veel meer heb je toch niet nodig?