De mooiste stranden van Kroatië vind je hier

Ga je graag op vakantie naar Zuid-Europa? Laat de voor de hand liggende keuzes dan eens voor wat ze zijn en kies voor het prikkelende Kroatië. Met een kustlijn van 1800 kilometer, boordevol vissersplaatsjes en bijzondere stranden, ga je zonder twijfel een fijne zonvakantie tegemoet. Ook op de kleine Kroatishe eilandjes in de Adriatische Zee vind je enkele van de mooiste stranden van Kroatië. Het veelzijdige land draagt met trots de bijnaam ‘Parel van de Adriatische Zee’. Ben je benieuwd geworden naar de reden voor die bijnaam? Hier ontdek je wat de top 10 van Kroatië’s mooiste stranden is.

1. Zlatni Rat

Zonder ook maar een vleugje twijfel is dit het mooiste strand van Kroatië. Het smalle, witte kiezelstrand is letterlijk nooit hetzelfde. Door de wind en de golven verandert het namelijk constant. Het strand loopt 500 meter in de lengte de zee in. Zo ver ben je nog nooit de zee in geweest zonder te zwemmen! Aan de ene kant van het strand is het heerlijk vertoeven zonder wind, aan de andere kant helpt de wind je juist om het maximale uit je watersportactiviteiten te halen.

2. Baska

Baska ligt in het zuidoosten van het eiland Krk. Het is een populaire toeristische plek en staat vooral bekend om het lange kiezelstrand Vela Plaza. Het strand is maar liefst 1800 meter lang en wordt al jarenlang op rij bekroond met onderscheidingen voor schone stranden. Zo is het dus niet alleen het op één na mooiste strand van Kroatië, maar ook nog eens de allerschoonste. Breng hier tijdens je vakantie zeker een dagje door. Vela Plaza in Baska heeft voldoende ruimte voor alle bezoekers en biedt tal van watersportmogelijkheden.

3. Pakleni

Enkele van Kroatië’s mooiste stranden vind je op de Pakleni eilanden. De groep van 21 beboste eilanden ligt vlak tegenover het eiland Hvar. Dacht je in Hvar al in een paradijsje te zijn beland, de Pakleni eilanden doen daar nog een schepje bovenop. Het is eigenlijk moeilijk kiezen welk strand in de lijst van Kroatië’s mooiste stranden hoort, eigenlijk horen ze er allemaal thuis. Het beste is dat je zelf op onderzoek uitgaat en de verlaten meertjes en verborgen strandjes zelf te ontdekken.

4. Dubovica

Voor het vierde mooiste strand van Kroatië blijven we nog even bij Hvar. Dubovica ligt in een schilderachtige baai en is een ideale bestemming voor een dagtrip. De wereld onder zee is minstens zo interessant als de omgeving van het strand. Dubovica is een plek waar snorkelaars en duikers graag komen. Neem je uitrusting dus mee als je je richting dit kiezelstrand begeeft! Ook al ligt dit strand op slechts acht kilometer afstand van de stad Hvar, hier ben je helemaal geïsoleerd van de drukte.

5. Punta Rata

Alhoewel de meeste mensen de voorkeur geven aan zandstranden, hebben ook kiezelstranden meer dan genoeg te bieden. Skeptisch? Bezoek dan Punta Rata, volgens velen zelfs één van de mooiste kiezelstranden ter wereld. Het strand is behoorlijk uitgestrekt en ligt vlakbij het natuurpark Biokovo. Punta Rata ligt bij het dorpje Brela aan de Makarska Riviera. Al lopend naar de zee gaat het kiezelstrand over in een zandbodem. Bij Punta Rata zwem je in helderblauw water. Maak ook zeker al zwemmend een rondje om de Brela-rots.

6. Bacvice

Bacvice is het populairste strand van Split, in de regio Dalmatië. In tegenstelling tot de meeste stranden in het Zuid-Europese land betreft Bacvice een zandstrand. En niet zomaar één, maar gelijk één van de mooiste zandstranden van Kroatië. Zijn plekje in de top 10 mooiste stranden om tijdens je vakantie in dit land te bezoeken, heeft hij dan ook meer dan verdiend.

7. Lokrum

Lokrum is het strand van het gelijknamige, onbewoonde eiland. Het eilandje ligt vlak voor de kust van Dubrovnik. Je neemt vanaf daar de taxiboot, die je in tien minuten naar jouw bestemming brengt. Lokrum is erg rotsachtig en het strand staat vol met dennenbomen. Die voorzien jou op de heetste dagen van de benodigde schaduw. Door de privacy die de vele kleine strandjes tussen de rotsen bieden, zijn de meeste ervan nudistenstranden. Lokrum is een natuurgebied waar je ook een botanische tuin met tropische en subtropische planten kunt bezoeken. Op het hoogste punt van het eiland staat een koninklijk fort.

8. Sunj Beach

Sunj Beach ligt op het kleine eilandje Lopud, een idyllisch eilandje dat net als Lokrum in de buurt van Dubrovnik ligt. Sunj Beach behoort tot de mooiste zandstranden van Kroatië. Op het autovrije eilandje ontvangen de bewoners je vriendelijk. Een extra bonus bovenop het feit dat je in Kroatië een strand met fijn zand hebt gevonden. Het heldere, ondiepe water zal jou en al je reisgenoten weten te bekoren, ongeacht met wie je bent gekomen.

9. Medulin

Medulin op het schiereiland Istrië behoort tot de drukker bezochte bestemmingen, maar dat mag de pret hier zeker niet drukken. Het ooit zo kleine vissersdorp is uitgegroeid tot een moderne, toeristische bestemming. In Medulin vindt iedereen een strand naar zijn gading. Er zijn namelijk zowel zand-, kiezel- als rotsstranden. De strandjes hebben een gezellige sfeer en bieden uitzicht op enkele vlak voor de kust liggende eilandjes. En ben je verzot op watersporten? Dan kun je hier je hart ophalen.

10. Porec

Ook voor de nummer tien in de lijst van mooiste stranden van Kroatië blijven we in Istrië. Het havenstadje Porec trekt elke zomer toeristen van over de hele wereld. Een van de redenen daarvoor is de schoonheid van het stadje zelf. Maar zodra jij je handdoekje hier op het strand uitspreidt, snap je dat Porec om nog een andere reden als een magneet op strand- én natuurliefhebbers werkt. Het kiezelstrand is 200 meter lang en ligt in een zonnige baai.