De 10 mooiste stranden die we in Nederland hebben

Anno 2019 hoef je voor een fijne strandvakantie het vliegtuig niet meer in. We hebben enkele van de prachtigste stranden dichtbij ons. Ook langs de Nederlandse kust is het heerlijk vertoeven. Met een wel 250 kilometer lange kustlijn heb je in Nederland de stranden voor het uitzoeken. Elke plek heeft zijn eigen charme. Wij zetten de 10 mooiste stranden van Nederland voor jou op een rijtje, zodat het kiezen voor jou wat makkelijker wordt. Met deze top 10 van mooiste stranden van Nederland kom jij de zomer wel door. En de rest van de seizoenen overigens ook!

1. Domburg, Zeeland

Domburg noemt men maar al te vaak het mooiste strand van Nederland. Strijk je in hier neer, dan vertoef je in de oudste Nederlandse badplaats. Ook in 2019 is hij nog mateloos populair. Het brede zandstrand met zijn kenmerkende houten strandhuisjes en de gezellige, ontspannen sfeer trekt jaarlijks vele toeristen uit binnen- en buitenland. Op het strand van Domburg is het heerlijk vertoeven. Zeeland telt de meeste zonuren van Nederland en dus ben je hier aan het goede adres voor jouw portie vitamine D. Achter de duinen ligt het historische stadje. Met een hapje of een drankje in het hart ervan sluit je jouw dagje op het mooiste strand in Nederland perfect af.

2. Zoutelande, Zeeland

De volgende topbestemming ligt dichtbij Domburg, namelijk in dezelfde provincie Zeeland. Het strand van Zoutelande wordt ook wel de Zeeuwse Rivièra genoemd. Het strand wordt omringd door de hoogste duinen van de hele omgeving. Het fijne zandstrand is breed en loopt langzaam af in zee. Een ideale bestemming dus, als je op zoek bent naar een geschikt strand voor een familie met kleine kinderen. Het strand en de hoge duinen lenen zich ook voor een fijne wandeltocht. Vanaf Zoutelande kun je al wandelend de nabijgelegen badplaatsen bereiken. Een welverdiende plaats in de top 10.

3.Schiermonnikoog

Het derde mooiste strand van Nederland bevindt zich op een eiland. De stranden van Schiermonnikoog behoren tot de breedste van heel Europa. Sterker nog, ze blijven zich uitbreiden in de breedte. Dit door de zandbanken voor de kust die langzaam maar zeker aan het eiland vast groeien. De weidsheid zoals je die op Schiermonnikoog ervaart, vind je bijna nergens anders terug. Vanaf het stuk strand aan het einde van de Badweg heb je uitzicht op een aantal zandplaten waar regelmatig zeehonden vertoeven. Een bijzonder stukje wildlife op Hollandse bodem!

4. Egmond aan Zee

Egmond aan Zee ligt in de provincie Noord-Holland en is het hele jaar door een heerlijke bestemming voor liefhebbers van zon, zee en natuur. Wandelen kun je hier naar hartenlust. De badplaats mag zich een bijzondere bestemming noemen, omdat het dorpscentrum, het strand en de aangrenzende Noordzee haast één geheel lijken te vormen. Ben je in een romantische bui? Bezoek het strand dan ook rond zonsondergang. Dergelijke kleuren zie je haast nergens in Nederland.

5. Kijkduin

Kijkduin is net zo divers als Scheveningen, maar dan een stuk kleinschaliger. En dat is wel zo prettig als jij je tot de groep van rustzoekers rekent. Alhoewel ook Kijkduin in de zomermaanden op een flinke toestroom vakantiegangers en dagjesmensen kan rekenen, is de stilte altijd nabij. De duinen lenen zich bij uitstek voor wandel- en fietstochten, maar ook voor momenten van algehele ontspanning en bezinning. Behalve dat grenst het strand van Kijkduin aan het gezellige dorpje waar het hele jaar door van alles te beleven is.

6. Westenschouwen, Zeeland

Westenschouwen is het derde strand in Zeeland dat op deze lijst van mooiste stranden van Nederland prijkt. Gelegen in de punt van Schouwen-Duiveland is het in Westenschouwen altijd heerlijk vertoeven, met alle ruimte om je heen die je nodig hebt. Het strand behoort namelijk tot de breedste van ons land. Het mooie strand vormt samen met de aangrenzende duinen een deel van natuurmonument ‘De Kop van Schouwen’. Het derde mooiste strand in Nederland dat in Zeeland ligt vormt een perfecte uitvalsbasis voor een rustige strandvakantie.

7. Ameland

De stranden van Ameland behoren niet alleen tot de mooiste stranden van Nederland, maar ook tot de schoonste. Het is dan ook niet zonder reden dat ze jaar in, jaar uit met de Blue Flag Award worden bekroond. Alhoewel de strandpaviljoens alle faciliteiten bezitten die je je als strandbezoeker kunt wensen, doen deze niets af aan de ongereptheid van de kustlijn. Het strand- en duinlandschap van Ameland verandert voortdurend. Eb en vloed wisselen elkaar elke zes uur af. Op het natte deel van het strand vind je onder andere schelpen, zeesterren en krabben die tijdens vloed op het strand terecht zijn gekomen.

8. Texel

Het is prima vertoeven op het grootste Waddeneiland van Nederland. Op Texel vind je wel meer dan 30 kilometer zandstrand. En niet zomaar zandstrand, maar fijne, goudgele zandkorrels die de zon op warme zomerdagen haast lijkt te verlichten. Soms lijkt het wel of er een warme, gouden deken over de grond is uitgespreid. In Texel kun je heerlijke wandelingen maken. Onderweg maak je een stop bij een van de diverse strandpaviljoens.

9. Bergen aan Zee

Het strand van Bergen aan Zee is ongeveer drie kilometer lang. Het ligt midden in de natuur en loopt langzaam af in zee, wat het in de zomer een ideale plek maakt voor strandliefhebbers van alle leeftijden. De zachte kleuren van het strand in combinatie met de blauwe lucht en het zeewater maken van Bergen aan Zee een prima bestemming voor rustzoekers en zonaanbidders.

10. Wassenaarseslag, Wassenaar

Dit afgelegen strand ten noorden van Den Haag, de laatste van de 10 mooiste stranden, telt maar liefst acht kilometer. Het staat bekend om zijn rustige karakter en mooie duin- en natuurgebieden. Omdat het landschap zo afwisselend is, ga je niet alleen naar Wassenaarseslag om te zonnebaden, maar ook om van de natuur te genieten. Wassenaarr is een ‘QualityCoast Gold’ gemeente; het heeft een internationaal label voor duurzaamheid en kwaliteit toegekend gekregen. En dat begrijp je vanaf de eerste stappen die je op het zandstrand zet.