Dit zijn de 10 mooiste stranden van heel Spanje

Ontelbare toeristen van over de hele wereld bezoeken jaarlijks de Spaanse stranden. Sommigen in toeristische gebieden die van alle faciliteiten zijn voorzien. Anderen strijken neer aan de verlaten stranden waar ze even helemaal de batterij kunnen opladen. Vooral in de zomertijd betekent Spanje zon, zee en strand en ben je gegarandeerd van warme dagen. Dit in combinatie met de ontspannen sfeer en de overheerlijke tapas en sangria maakt Spanje een echte publiekslieveling. Hier lees je wat de top 10 van mooiste stranden van Spanje is.

1. Playa de Ses Illetes, Formentera

Playa de Ses Illetes ligt op het eiland Formentera, dat je kunt beschouwen als het kleine zusje van het naastgelegen Ibiza. Vanaf dit hagelwitte zandstrand heb je uitzicht op verschillende kleine eilandjes. Al duik je hier de warme Middellandse Zee in, qua uitstraling heeft het strand meer weg van een tropisch paradijsje in de Cariben. Het ongerepte zandstrand loopt heel geleidelijk af in de zee. De eilandbewoners zijn het erover eens: Playa de Ses Illetes is niet alleen de parel van Formentera, maar zelfs het mooiste strand van Spanje.

2. Playa de Isla Canela, Andalusië

Een eervolle tweede plaats als mooiste strand van Spanje gaat naar Isla Canela. Dit is een eilandje dat in Andalusië, vlakbij de Portugese grens is gelegen. Om precies te zijn in de regio Costa de Huelva. Het brede zandstrand is maar liefst zeven kilometer lang en dus ben je hier van een plekje voor jezelf altijd verzekerd. Ook hartje zomer is het hier opvallend rustig. Isla Canela kent een bijzondere natuur die een grote aantrekkingskracht heeft op vele vogelsoorten. Aan het Playa de Isla Canela beleef je Spanje zoals je het land nooit eerder hebt ervaren.

Lees ook: Het Alhambra in Granada bezoeken + tickets

3. Cala Xarraca, Ibiza

Wie ooit in Cala Xarraca is geweest, zal het helderblauwe zeewater nooit meer vergeten. Het kleine strand is om en na bij de 100 meter lang en 15 meter breed. Overspoeld door medereizigers word je hier dus niet. De rotsachtige formaties met hun groene toppen vormen een mooi contrast met het zeewater. Links van het strand kun je een modderbad nemen. Dit topstrand op Ibiza behoort zeker tot de mooiste stranden van Spanje.

4. Playa de las Catedrales

Playa de las Catedrales heeft zijn naam te danken aan de gebogen rotsformaties die dichtbij het strand in zee liggen. De metershoge rotsen vormen een imposant plaatje en maken het strand één van de grootste bezienswaardigheden van Noordwest-Spanje. Let wel, het is te gevaarlijk om in dit stukje zee te zwemmen. Als het eb is, kun je rond de rotsformaties wandelen en zelfs de grotten bezoeken. Playa de las Catedrales is een uniek strand waar Moeder Aarde haar gave tentoonstelt.

5. Playa de Morro Jable, Fuerteventura

Morro Jable is het zuidelijkste dorp van Fuerteventura, dat tot de Canarische eilanden behoort. Het goudgele zandstrand en het kalme water roepen associaties met exotische bestemmingen op. Playa de Morro Jable behoort tot de langste van alle stranden van de eilandengroep. Houd je van watersportactiviteiten? Dan is dit strand echt iets voor jou, want daartoe zijn mogelijkheden volop. Je dag sluit je gezellig af in het centrum van de badplaats. Het voormalige vissersdorpje is ondanks de opkomst van het toerisme zijn authentieke karakter nooit verloren.

6. Playa de Gulpiyuri, Asturië

Playa de Gulpiyuri is een 40 meter lang verborgen strandje in Asturië, een regio in Noord-Spanje. Het wordt vaak tot de kleinste strandjes ter wereld gerekend. Hier spreid je je handdoek niet uit op een doorsnee strand. Het gouden zandstrand wordt omringd door lage, begroeide rotsformaties. Het zeewater perst zich onder deze rotsen door, het kleine baaitje in. Althans, als het vloed is. Kom je hier tijdens eb, dan zal het smaragdgroene water in geen velden of wegen te bekennen zijn. Neem een lunch en voldoende water mee en breng tijdens je strandvakantie een dag door op misschien wel het bijzonderste strand van het Zuid-Europese land.

7. Playa de Sa Calobra, Mallorca

Ook Playa de Sa Calobra is, net als het in Noord-Spanje gelegen Gulpiyuri een klein strand. Of beter gezegd zijn enkele kleine strandjes die tussen verschillende kloven liggen. Het strand Torrent de Pareis is daarbij de grootste aanrader. Haast net zo populair als het strand zelf is de weg die ernaartoe leidt. De smalle, kronkelende weg biedt je een mooi uitzicht op de helderblauwe baai.

8. Playa del Silencio, Asturië

Playa del Silencio in Asturië mag zeker niet ontbreken in deze top 10 stranden van Spanje. Letterlijk betekent zijn naam ‘strand van stilte’. En alhoewel dat voor veel zandstranden in de regio Asturië geldt, is Playa del Silencio extra bijzonder. Het ligt verstopt achter hoge kliffen en lijkt haast afgesloten van de buitenwereld. Faciliteiten vind je hier dan ook niet. Alhoewel je in Spanje voornamelijk zandstranden treft, is deze regio hierop een uitzondering. Ook Playa del Silencio bestaat uit keien en grind, maar dat maakt het niet minder aantrekkelijk.

9. Playa de Bolonia, Andalusië

Playa de Bolonia staat bovenaan de lijst van mooiste stranden van Zuid-Spanje. Dit witte zandstrand, waar de zandkorrels overigens meer op poeder lijken dan op korrels, is om twee redenen bijzonder. In de eerste plaats om zijn eigen natuurlijke schoonheid. In de tweede plaats vanwege Baelo Claudia, de resten van een oude Romeinse stad. Zo kun je je strandvakantie met cultuur verenigen. De ongereptheid van deze plaats maakt dat hij zonder twijfel tot de mooiste stranden van Zuid-Spanje behoort.

10. Playa de los Genoveses, Andalusië

Nog zo een topper in het zuiden van Spanje is Playa de los Genoveses. Het strand ligt midden in het natuurpark Cabo de Gata. Geen accommodaties of andere toeristische voorzieningen, maar alleen jij en de natuur. Het is een van de langste stranden van dit vulkanische landschap. Dankzij de beschutte baai is het water er altijd kalm en dus aangenaam om in te zwemmen. Ook over de temperatuur valt niet te klagen. Hoewel vulkanische landschappen in Spanje niet zeldzaam zijn, is Playa de los Genoveses extra indrukwekkend.