De stranden van de Costa Blanca

Misschien ben je al plannen aan het maken voor je (zon)vakantie van 2023 en staat Spanje op je lijstje.

De provincie Alicante maakt deel uit van de bekende ‘Costa Blanca’. Nu denkt bijna iedereen bij Costa Blanca gelijk aan Benidorm. En waar Benidorm bij ons, Nederlanders, een bepaalde associatie oproept, zoals veel dronken Engelsen in de zomer en overwinteraars in de winter, zijn Spanjaarden trots op Benidorm. Zij noemen het zelfs ‘Manhattan aan de Costa’. 🙂

Maar de Costa Blanca heet niet voor niets ‘witte kust’ want je kunt ruim 200 kilometer lang genieten van stranden. En hieronder vind je een lijstje met daarop een aantal fijne stranden, ofwel ‘platjas’ (in het Valenciaans).

Stranden Alicante en omgeving

Zowel ten noorden, als ten zuiden als de stad Alicante zelf, zijn er mooie brede zandstranden te vinden. Eigenlijk is dit gedeelte van de Costa Blanca niet zo bekend als bijvoorbeeld Denia, Benidorm of Altea. Maar als je van een mooi breed strand houdt en ook in de branding wilt lopen dan zijn de stranden van Gran Alacant of El Campello hiervoor zeker geschikt. Dit gedeelte van de Costa Blanca wordt meer bezocht door Spanjaarden dan door buitenlandse toeristen.

mooiste standen costa blanca - El Campello
Playa El Campello

Playa El Carabassi in Gran Alacant; Op dit strand vind je, vanaf mei tm oktober, diverse strandrestaurantjes en kan je ook verschillende watersport attributen huren. En dit strand wordt ‘bewaakt’ door strandwachten. Om op het strand te komen maak je gebruik van de loopbruggen die over de duinen heen geplaatst zijn.

mooiste standen costa blanca - playa de san juan
playa de san juan

Playa de San Juan in Alicante/El Campello; Dit 6 kilometer lange zandstrand begint in Alicante en eindigt in El Campello. Het strand ligt aan een brede boulevard waar ook diverse restaurants te vinden zijn. (Tip; deze restaurants zijn alleen geopend voor ontbijt en/of lunch en om 16 uur gaat de keuken dicht. Dus zorg dat je op tijd je bestelling plaatst.) Verder hangen er op diverse plekken volleybal netten en zijn er kinderspeeltoestellen op het strand. In de zomer kan je hier ook strandbedden met een parasol huren en zijn er strandwachten.

Stranden Villajoyosa

Als je regelmatig in Spanje komt ben je vast bekend met de Spaanse chocolade van het merk Valor. En in Villajoyosa staat de Valor fabriek, waar je ook een rondleiding kan krijgen. Maar Villajoyosa (of La Vila Joiosa in het Valenciaans) heeft behalve chocolade en turron (Spaanse nougat) nog veel meer te bieden, nl. mooie stranden. En ook voor Villajoyosa geldt dat je hier niet veel buitenlandse toeristen zal tegenkomen.

Playa de Villajoyosa
Playa de Villajoyosa

Playa de Villajoyosa is het hoofdstrand en bevindt zich dan ook midden in het dorp zelf. Er is een mooie boulevard, met natuurlijk veel tapas- en andere barretjes, bistro’s en restaurants. Het is een breed zandstrand en op sommige plekken kan je strandbedden met een parasol huren. En in het hoogseizoen zijn er strandwachten. In de haven kan je (duik)excursies boeken, of bijv. jetski’s of een boot huren.

Playa El Paraiso
Playa El Paraiso

Playa El Paraiso ligt ten zuiden van Villajoyosa en is zandstrand maar op sommige plekken vind je ook grote keien. Op dit strand staan chiringuitos, vanaf begin juni tm eind september. Je kan hier de hele dag én avond terecht voor tapas, cocktails, broodjes en koffie maar ook voor overheerlijke verse vismaaltijden en paella.

Stranden Benidorm

Je kan niet om de 3 stranden van Benidorm (Cala de Finestrat, Playa de Poniente en Playa de Levante) heen. Ikzelf ga hier in de zomer niet naar toe (veel te druk) maar in het voor-, na- en winterseizoen zijn dit perfecte stranden.

Cala de Finestrat
Cala de Finestrat

Cala de Finestrat is het kleinste strand van Benidorm en hoort eigenlijk niet bij de gemeente Benidorm maar bij de gemeente Finestrat. Dit zandstrand is gelegen in een baai en is, zeker in de winter, heel populair bij overwinteraars. En er staan ook speeltoestellen op de kleine boulevard en het strand dus ook voor ouders met kinderen is dit strand prima geschikt. En in de zomer kan je ook ligbedden en parasols huren.

Playa de Poniente
Playa de Poniente

Playa de Poniente ligt ten zuiden van de oude dorpskern van Benidorm en is het grootste strand van Benidorm. Dit strand is 3 kilometer lang en op sommige plekken wel 100 meter breed. Playa de Poniente is minder druk dan haar noordelijke zusje ‘Playa de Levante’ en je kan hier (bijna) het hele jaar door strandbedden en parasols huren. Tevens is dit strand ook goed toegankelijk voor mensen die gebruik maken van een rollator of een rolstoel. Er bevinden zich veel kleine eettentjes en restaurants op de boulevard (dus niet op het strand) en ook zijn er op verschillende plekken kinderspeeltuinen.

Playa de Levante
Playa de Levante

Playa de Levante ligt ten noorden van de oude dorpskern van Benidorm en is het populairste strand van Benidorm. Levante is niet alleen bij toeristen populair maar ook bij de lokale inwoners van Benidorm. Playa de Levante is 2 kilometer lang en gemiddeld 50 meter breed. Ook hier vind je op de boulevard (en in de directe omgeving) diverse eettentjes maar ook veel (Engelse) pubs.

Stranden Albir & Altea

Zodra je de drukte van Benidorm achter je laat, en de ‘carretera’ richting Calpe volgt dan passeer je de dorpen Albir en Altea. Albir is vooral in de winter een druk bezochte overwinteringsplaats voor Nederlanders, Duitsers, Vlamingen en Scandinaviërs. Toch heeft Albir een mooi breed zandstrand (Playa de Albir) wat naadloos overgaat in het zandstrand van Altea, Playa de Cap Blanch. Deze 2 stranden zijn ideaal als je graag langs de vloedlijn een wandeling maakt.

Playa La Roda
Playa La Roda

Altea heeft, zodra je de jachthaven bent gepasseerd, nog meer stranden en deze zijn allemaal voorzien van kiezels of keien, dus zorg ervoor je dat je waterschoenen meeneemt.

Playa La Roda is een combinatie van keien, grind en zand en de zeebodem wordt redelijk vlug diep, maar er zijn wel strandwachten aanwezig (in het hoogseizoen). Dit strand is 1400 meter lang en is daarmee ook het langste strand van Altea. Op loopafstand vind je de boulevard van Altea, waaraan zich cafés, restaurants en winkels bevinden. Voor de kinderen zijn er speeltuinen op La Roda en kan je er windsurfen, kajakken, duiken en volleybal spelen.

Playa de L'Espigo
Playa de L’Espigo

Playa de L’Espigo is een mooi breed strand met keien, en is 700 meter lang en 30 meter breed. Door de ligging, vlak naast de boulevard kan je dit strand gemakkelijk bereiken. En mocht je willen lunchen of na je stranddag een terrasje willen pikken, elk type restaurant ligt vlak naast het strand.

Playa La Olla
Playa La Olla

Platja de L’Olla (Playa La Olla) is het strand met een Ibiza vibe en dat komt met name door de leuke restaurants en bars die zich hier bevinden. Het strand bestaat uit rotsblokken, rotsen, zand en zeewier dus is het voor mensen die slechter ter been zijn niet ideaal. Maar het uitzicht is wel fantastisch, zo heb je uitzicht op de Ifach rots in Calpe en het eilandje Olla.

Playa de Mascarat
Playa de Mascarat

Het laatste strand voordat je in Calpe belandt is Playa de Mascarat & de la Barreta. Mascarat staat bekend om haar mooie jachthaven maar hiernaast bevinden zich ook 2 stranden; playa de Mascarat en Playa de la Barreta. De baai waarin zich beiden stranden zich bevinden heeft een mooi rustig strand en is ong. 100 meter lang. De zeebodem is wel rotsachtig maar het water is helder en je kan hier dan ook perfect snorkelen en duiken. Deze stranden zijn populair bij nudisten, maar ook in badkleding ben je hier van harte welkom.

Stranden Calpe

Calpe heeft een kustlijn van 13 kilometer en maar liefst 14 stranden & baaien. Je kunt daardoor kiezen uit lange zandstranden of beschutte baaien, sommige met rotsen. Ik heb een selectie gemaakt van de bekendste en mooiste stranden van Calpe.

Cala El Racó is een kleine inham (met keien) dat ligt aan de voet van de Peñon de Ifach. Hier vind je een onderwaterpad inclusief bewegwijzerde panelen op boeien en informatieve posters van dier- en plantensoorten (alleen in het hoogseizoen). En je kan ook een mooie wandeling maken, langs de ecologische route op Prinses van Asturië promenade.

Cala El Racó
Cala El Racó

La Fossa-Levante en Arenal-Bol zijn de langste zandstranden van Calpe waar je langs de vloedlijn kan wandelen en diverse watersporten kan beoefenen. En je kan je auto gratis parkeren.

Het Arenal-Bol strand is zandstrand van meer dan 1 kilometer, met kleine palmbomen en is mede daardoor een van de drukste stranden van Calpe. Dit strand ligt aan de drukke boulevard, met restaurants, bars en winkels. In de zomer heeft het een aangepast gebied met verschillende diensten zodat ook gasten met een beperkte mobiliteit (hoogte C / Holland) naar het strand kunnen gaan.

Arenal-Bol strand

La Fossa-Levante strand is een zandstrand dat rustiger is dan Arenal-Bol. En je hebt een mooi uitzicht op de Peñón de Ifach. Aan de boulevard vind je ook veel restaurants, pubs en winkels.

Cala Les Bassetes is een rustige baai met een spectaculair uitzicht op de Peñón de Ifach en Playa de la Fossa en is een ideale plek voor watersporters want het ligt vlak naast de kleine jachthaven van Bassetes. Je kan hier prachtig duiken en snorkelen maar ook suppen, zeilen en surfen. Er is 1 visrestaurant, maar je kan natuurlijk ook zelf iets te eten en te drinken meenemen.

Stranden Benissa & Moraira

De 2 plaatsen liggen naast elkaar en gaan eigenlijk naadloos in elkaar over. Je vindt hier vele kleine baaitjes,waarvan sommige alleen vanaf het water te bezoeken zijn. En als je de kustroute (van Benissa naar Moraira) neemt zie je vaak bordjes met ‘Cala’ staan, deze verwijzen dan naar de rustig gelegen baaitjes waarbij je er wel rekening mee moet houden dat er geen of zeer faciliteiten beschikbaar zijn, dus neem een koelbox en/of strandstoel mee. Waar je in Benissa meer baaien vindt heeft Moraira wel een aantal stranden.

Cala Fustera
Cala Fustera

Cala Fustera is een baai van 110 meter lang en 40 meter breed. En dit gelijk ook het grootste zandstrand van Benissa. Hier kunnen ook gasten met beperkte mobiliteit naar het strand en zijn er toiletten, een restaurant, een parkeerplaats en strandwachten. Heel dichtbij bevindt zich de grot, la Cueva de la Fustera: die is meer dan 10 meter hoog en van daaruit heeft men een prachtig zicht op het kustgebied van Benissa en op de Peñón de Ifach.

Cala Cap Blanc, ligt aan de grens Teulada-Moraira. en bevindt zich aan de voet van de Cabo Blanco. Je vindt hier de bekende pinetas (de : deze baai bevindt zich aan de voet van Cabo Blanco, ze wordt weinig bezocht en heeft helder water. Bovendien wordt ze gekenmerkt door de dennenomgeving en mediterrane begroeiing. En een uitkijkplaats voor een mooi uitzicht op het kustgebied van Benissa.

Playa L'Ampolla
Playa L’Ampolla

Playa L’Ampolla is het grootste zandstrand van Moraira en is ook het beste strand voor gezinnen met kinderen. Het water blijft vrij lang ondiep. Er zit een restaurant op het strand en ook zijn er douches. Je kan vlak naast het strand je auto kwijt. Hou er wel rekening mee dat het in de zomer best druk kan worden.

Playa del Portet
Playa del Portet

Playa del Portet ligt vlak bij het centrum van Moraira. Dit zandstrand heeft diverse restaurantjes en barretjes en er zijn ook strandwachten aanwezig. Je kan lopend vanuit het centrum naar het strand maar voor strandgasten met een rolstoel is deze route lastig want er zijn nogal wat trappen. Je kan je auto vlakbij het strand parkeren.

Stranden Xabia (Javéa)

In Xabia (in het Castiliaans Javéa) kan je ook weer terecht op 13 verschillende stranden & baaien en hieronder vind je mooiste drie.

Cala de la Granadella
Cala de la Granadella

Cala de la Granadella is 2 jaar achter elkaar gekozen tot het mooiste (kiezel)strand van Spanje en dat komt mede door de ligging in het bos Granadella. Het water is helder en daardoor ideaal om te snorkelen en te duiken. En ook op culinair gebied kan je hier je hart ophalen, en dan is met name Beachbar La Bandideta dé aanrader. De ligging is perfect en dat geldt ook voor het eten.

Cala de la Barraca
Cala de la Barraca

Cala de la Barraca/Cala del Portitxol is een baai met bijzondere charme en dit komt met name door de kleine vissershuisjes langs het strand. Deze huisjes worden in de zomer gebruikt door de eigenaren die hier met familie en vrienden de zomer doorbrengen. De blauwe deur in Cala de la Barraca is op social media een populair fenomeen. Tevens kan je hier mooie wandeltochten maken en na afloop eten bij een van de twee restaurants.

Cala Blanca/La Caleta is een baai met een afgesloten strand waardoor families met kinderen hier zich prima kunnen vermaken, net als snorkel- en duikfans. Er is een kleine wandelboulevard en bij de ingang van de baai vind je chirinquito La Caleta.

Stranden Denia

Ook in Denia zijn er talloze stranden en baaien te vinden want Denia heeft meer dan 20 kilometer aan kust. En de stranden ten noorden van Denia (dus richting Valencia) zijn ideaal voor de wind- en kitesurfers.

Playa Les Marines bestaat uit een 3-tal gedeeltes; El Palmer, Área Albaranes en Playa Punta del Raset. Deze stranden liggen ten zuiden van Denia waarbij Playa El Punto del Raset het dichtste bij het centrum ligt. Dit strand is ook met de bus te bereiken en ook mensen die slechter ter been zijn kunnen hier gemakkelijk het strand op. Área Albaranes ligt aan het begin van Playa Les Marines en hier kan je diverse watersporten beoefenen of een jetski huren. El Palmar is een zandstrand van bijna 2 kilometer lang en de zee is hier rustig, dus ideaal voor gezinnen met kinderen. En dat geldt ook voor Playa Les Bovetes (El Palmar) en is een van de meest populaire van Denia.

Playa Els Molins
Playa Els Molins

Playa Els Molins ligt in de wijk Los Molinos en dit zand strand ligt gedeeltelijk nog in de stad van Denia en is daardoor, zeker in de zomer, druk bezocht. Als je meer naar het noorden loopt kom je uit bij de monding van de rivier de Alberca. Hier vind je meer rotsen en kiezels op het strand.

Playa L'Almadrava
Playa L’Almadrava

Playa Les Deveses en Playa L’Almadrava zijn 2 stranden ten noorden van Denia liggen en die in elkaar overlopen. Deze grove kiezelstranden zijn bekend om het feit dat hier eigenlijk altijd een (stevige) wind staat en daardoor kan je hier perfect kite- of windsurfen. Er staat wel een sterkere stroming dus voor families met kleine kinderen zijn deze stranden minder geschikt.

Tips om je strandbezoek zo aangenaam mogelijk te maken; Aangezien je niet overal strandbedjes en/of parasols kan huren (zeker in het voor- en naseizoen) is het wel handig om je eigen strandstoeltje, -matje of -bedje aan te schaffen, net als een parasol. Dit geldt ook voor een koelbox of of -tas en dat is zeker handig als je graag naar kleine baaitjes gaat, want niet overal kan je iets te eten of te drinken kopen.

Op Geniet van Spanje kan je nog meer leuke tips bekijken