mooiste stranden turkije - konyaalti beach

Benieuwd welke stranden in Turkije het mooist zijn? Wij maakten een top 10!

Langs de Turkse kustlijn van ruim 6500 kilometer vindt iedereen wel een plekje waar hij het naar zijn zin heeft. Er zijn zowel levendige, uitgestrekte stranden als pittoreske baaitjes waar je je even helemaal alleen op de wereld voelt. Samen met de prachtige berglandschappen, kleurrijke bazaars en een interessante culturele historie is Turkije een afwisselende zonvakantiebestemming. Welke stranden je absoluut een keer moet bezoeken? Wij vertellen het je in onze top 10 van mooiste stranden van Turkije.  

1. Ölüdeniz Beach, Fethiye

mooiste stranden europa - olüdeniz beach

Het mooiste strand van Turkije vind je in het zuidwesten van het land bij Fethiye, aan de Egeïsche kust. Ölüdeniz Beach, ook wel Blue Lagoon genoemd, is de meest romantische én meest gefotografeerde van alle Turkse stranden. Het strand is helder wit en bestaat uit zowel zand als fijne kiezelsteentjes. Het water heeft een turquoise kleur. De beroemde lagune behoort tot een beschermd nationaal park en dus wordt daarvoor entreegeld gevraagd. Maar dan heb je ook wat. De absolute nummer één in deze top 10 beschikt ook over een indrukwekkend groen decor: het natuurgebied van Babadag.

Accommodaties direct aan of in de buurt van Ölüdeniz Beach, Fethiye

2. Kaputas Beach, Kas

mooiste stranden turkije - kaputas beach

In het zuidwesten van Turkije vind je een klein strandje dat tussen Kas en Kalkan in ligt. De ligging van het op één na mooiste strand van Turkije is op zijn minst bijzonder te noemen: een smalle vallei met steile kliffen en bossen loopt hier uit in de baai. Ook de locals genieten maar al te graag van het natuurlijke en ongerepte karakter van deze plek. Er heerst een rustige sfeer en er zijn geen vaste voorzieningen. Je bereikt het strand via een trap die vanaf de erboven lopende weg afloopt.

3. Patara Beach, Patara

mooiste stranden turkije - patara beach

Het ongerepte en nog weinig toeristische Patara Beach verdient eveneens een plek in de top 10. De rust is te verklaren door de aanwezigheid van eeuwenoude ruïnes én die van de zeeschildpaddensoort die al miljoenen jaren zijn eieren op dit strand legt. Om het strand te bereiken, moet je door de ruïnes heen lopen. Nog een bijzonderheid: Patars Beach is wel 17 kilometer lang en behoort daarmee niet alleen tot de mooiste stranden van Turkije, maar is daarmee ook het langste strand van het land. Het zandstrand heeft op sommige plekken iets weg van een woestijn en wordt geflankeerd door duinen.

4. Iztuzu, Dalyan

mooiste stranden turkije - iztuzu beach

Het Iztuzu strand bij Dalyan wordt ook wel Turtle Beach genoemd. Ook hier komen de caretta caretta zeeschildpadden elke zomer aan land om hun eieren te leggen. Het zandstrand is 4,5 kilometer lang en ligt in een prachtige omgeving die ook erg populair is bij natuurliefhebbers. Het strand is een bijzondere, want het is een landtong die tussen de Middellandse Zee en de Dalyan rivier loopt. Het vormt een natuurlijke barrière tussen die twee. Op deze nummer 4 in de lijst van Turkije’s mooiste stranden word je letterlijk van alle kanten omgeven door water.

Accommodaties direct aan of in de buurt van Iztuzu, Dalyan

5. Olympos Beach, Cirali

mooiste stranden turkije - olympos beach

Het kiezelstrand van Olympos Beach vind je bij de plaats Cirali, een agrarisch dorp in het zuidwesten van Turkije. Het ligt in dezelfde baai als Cirali Beach, de twee worden van elkaar gescheiden door een stroompje. Olympos Beach ligt erg afgelegen en de kalme baai vormt een interessante tegenstelling met de zo ruige schoonheid van de omgeving. Het strand ligt immers aan de voet van het Taurusgebergte. Een archeologische site ligt vlak naast het strand. Olympos Beach behoort tot Turkije’s mooiste stranden. In de eerste plaats om zijn natuurlijke schoonheid en in de tweede plaats vanwege de mogelijkheid om hier strand met natuur en geschiedenis te combineren.

6. Ilica Beach, Cesme

Het gouden zandstrand van Ilica Beach in Cesme ligt in een baai, aan de voet van een olijfboomgaard. Het strand geldt al ruim een eeuw als retraite voor de rijke bevolking van Izmir. Ilica Beach behoort niet alleen tot de mooiste stranden van Turkije, maar ook tot de meest ontspannende. De omgeving staat bekend om zijn vele hete bronnen, waarvan sommige zich in de zee bevinden. Neem je een duik bij Ilicia Beach, dan betekent dat meteen een beetje huidtherapie. Ook zijn er diverse natuurlijke modderbaden.

7. Icmeler, Marmaris

mooiste stranden turkije - icmeler

De schilderachtige baai van Icmeler ligt aan de Lycische kust, die bekend staat om zijn stranden en met groen bedekte bergen. Het fijne kiezelzandstrand van Icmeler van 1,4 kilometer lang loopt geleidelijk af in de zee. Het strand is ongeveer 20 meter breed en direct daarachter prijken de pijnbomen, palmbomen en eucalyptusbomen. Op Icmeler Beach vind je alle rust en ruimte en heb je het uitgaansleven en alle andere faciliteiten binnen handbereik. De badplaats Marmaris ligt op 9 kilometer afstand.

Accommodaties direct aan of in de buurt van Icmeler, Marmaris

8. Kleopatra Beach, Alanya

mooiste stranden turkije - kleopatra beach

Het achtste mooiste strand van Turkije vind je in Alanya. Kleopatra Beach is de bekendste van deze omgeving. Het heeft een schoon en breed zandstrand dat geleidelijk afloopt in de heldere zee. Direct achter het strand ligt een levendige boulevard. Het zandstrand is ongeveer 2,5 kilometer lang en heeft zijn naam gekregen vanwege de legende dat Cleopatra dit strand cadeau had gekregen van haar Romeinse minaar. Er bestaan slechtere presentjes!

Accommodaties direct aan of in de buurt van Kleopatra Beach, Alanya

9. Altinkum Beach, Didim

mooiste stranden turkije - altinkum beach

‘Altinkum’ betekent ‘gouden zand’ en een verdere uitleg daarvoor heb je niet meer nodig zodra je de plaats bereikt. Didum ligt tussen Izmir en Bodrum in, maar van massatoerisme is hier geen sprake. Het strand van het pittoreske Didim is aan een baai gelegen en ademt ontspanning en gezelligheid uit. Het water is loepzuiver en het uitgestrekte strand loopt langzaam af in de zee. Ideaal voor als je op vakantie bent met kinderen.

Accommodaties direct aan of in de buurt van Altinkum Beach, Didim

10. Konyaalti Beach, Antalya

mooiste stranden turkije - konyaalti beach

Konyaalti Beach is één van de twee hoofdstranden van Antalya, maar in tegenstelling tot Lara Beach is het hier aanzienlijk rustiger. Het kilometerslange, fijne kiezelstrand wordt omgeven door mooie kliffen die je herinneren aan de veelzijdige Turkse natuur. Al zwemmend heb je uitzicht op het Beydaglari gebergte dat de horizon siert. De omgeving is populair onder gezinnen met kleine kinderen, omdat er meer dan voldoende leuke activiteiten bestaan die garant staan voor dagenlang vermaak.