Dit zijn de 5 mooiste stranden van Cuba

Cuba, het land van de rum, sigaren en oldtimers. Het land waarvan ze zeggen dat je het gauw moet bezoeken voordat het zijn authentieke karakter verliest. Het land van salsamuziek en Ché Guevara. Maar ook het land van tropische stranden en turquoise zeewater. Het land van plekken waar je kunt relaxen zoals je nog nooit eerder gedaan hebt. Wat het mooiste strand van Cuba is? Je leest het hieronder, in onze top 5 van mooiste stranden van Cuba.

1. Varadero

Alhoewel Varadero inmiddels is uitgegroeid tot het meest toeristische strand van dit Midden-Amerikaanse eiland, mag dat de pret niet drukken. Ondanks dat het er een behoorlijk drukke bedoening kan zijn, levert Varadero aan schoonheid niets in. De nummer één in de lijst van Cuba’s mooiste stranden betreft een poederwit zandstrand dat zich wel meer dan twintig kilometer uitstrekt. Je vindt Varadero, dat men ook vaak Playa Azul noemt, op het schiereiland Hicacos. Het ondiepe water is er nog blauwer dan je je ooit had kunnen voorstellen.

2. Cayo Largo del Sur

Cayo Largo del Sur verdient een mooie tweede plek in de lijst van mooiste stranden van Cuba. Het eiland ligt oostelijk van Isla de la Juventud en dankt zijn enorme aantrekkingskracht aan het kilometerslange witte zandstrand. Cayo Largo del Sur heeft omstandigheden die je je haast niet durft te wensen: gedurende het jaar een stabiel hoge temperatuur, een verkoelend briesje en vrijwel nooit regen. Alhoewel de kuststrook 25 kilometer lang is, vind je er maar weinig accommodaties. Vanwege het koraal op deze plek komen er veel duikers en snorkelaars. Zeeschildpadden zijn vaak geziene badgasten. Op de stranden van Cayo Largo del Sur leggen ze hun eieren.

3. Cayo Levisa

Cayo Levisa is een klein eilandje voor de kust van Pinar del Rio en is toegankelijk per veerboot. Omdat er maar een handjevol toeristen de moeite neemt om Cayo Levisa te bezoeken, waan je je op het uitgestrekte strand haast even helemaal alleen op de wereld. Het water is hier ondiep en zó helder dat je zelfs de kleinste visjes zonder moeite ziet zwemmen. De Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway heeft Cayo Levisa meerdere malen bezocht. Je kunt je er vast iets bij voorstellen als je voet aan het eiland zet. Hier wacht je een dag vol ontspanning.

4. Maria La Gorda

De nummer vier in de lijst van mooiste stranden van Cuba is Maria La Gorda. Deze bestemming ligt erg afgelegen, in het uiterste zuidwesten van het land. Het strand is onderdeel van een beschermd gebied en mag zich tot de beste duikplekken van Cuba rekenen. Alsof het koraal en de bontgekleurde tropische vissen nog niet genoeg zijn, bestaat er ook de kans dat je hier walvishaaien en mantaroggen treft. Beter kan het toch niet worden? Zo heeft één van Cuba’s mooiste stranden ook nog eens het meest fascinerende onderwaterleven.

5. Isla de la Juventud

De laatste in de lijst van mooiste stranden in Cuba is Isla de la Juventud. Het eiland ligt honderd kilometer ten zuiden van Cuba zelf en bezit een schat aan ongerepte natuur die voor een groot gedeelte onder beschermd gebied valt. Een leuk wetenswaardigheidje is dat het rustige eiland vroeger door piraten als schuilplaats werd gebruikt. Je vindt hier weinig andere toeristen en ook faciliteiten zijn maar mondjesmaat aanwezig. Dit vanwege het feit dat Isla de la Juventud eigenlijk nog helemaal niet zo bekend is bij het brede publiek. Des te meer ruimte voor jou om de kilometerslange witte zandstranden eens goed te verkennen. Veel locals noemen dit trots het mooiste strand op Cuba, vanwege de mangrovebossen die de kustlijn flankeren.