Strandvakantie in Europa: Waar moet je naartoe?

Strandvakantie in Europa: Waar moet je naartoe?

Voor de prachtigste strandvakanties hoef je het Europese vasteland niet te verlaten. Landen zoals Portugal, Frankrijk, Griekenland maar ook Nederland bewijzen dat ze meer dan genoeg in hun mars hebben. Fijne, gouden zandstranden, kristalheldere zeeën, lekker eten en drinken en een portie natuur en cultuur maken een strandvakantie Europa onvergetelijk. Elk land of eiland heeft zijn eigen charme. Maar wat zijn nou de echte must-sees? We zetten het voor je op een rijtje.

De Griekse Cycladen

In de Egeïsche Zee liggen tientallen eilanden die allemaal gekenmerkt worden door de typisch Griekse witte huisjes met blauwe deuren en kozijnen. De smalle straatjes en steegjes ademen een gezellige sfeer uit. De rotsachtige eilanden kennen een bijzondere geschiedenis. Verspreid over de eilanden tref je veel antieke tempels en eeuwenoude kerken. De bekendste Cycladen-eilanden zijn Santorini, Naxos, Paros, Mykonos en Syros. Allen geliefde bestemmingen voor een strandvakantie Europa. Ook eilandhoppen is in deze regio een populaire keuze.

De charme van een strandvakantie Portugal

Portugal heeft lang in de schaduw gestaan van het naastgelegen en veel grotere Spanje. Inmiddels zijn we erachter dat dit geheel onterecht is. Aan de langgerekte, veelal grillige kustlijnen is het heerlijk vertoeven. Een strandvakantie Portugal kun je op een originele manier vieren op Madeira of de Azoren, maar de Algarve blijft het populairste vakantiegebied. De gouden zandstranden en helderblauwe baaien zijn dan ook onweerstaanbaar. Ook aan cultuur is geen gebrek. Je strandvakantie Portugal kun je makkelijk combineren met een bezoek aan een van de interessantste steden van het land. 

Reden genoeg voor een strandvakantie Spanje

Voor de Nederlandse zonliefhebbers is Spanje al jarenlang een van de meest geliefde bestemmingen. Niet zo gek, want van een stralende zon, uitgestrekte stranden en talloze uitgaansmogelijkheden ben je altijd verzekerd. Tel daar nog eens het heerlijke Spaanse eten bij op en alle wensen op je lijstje zijn afgevinkt. Een strandvakantie Spanje kun je over het algemeen redelijk goedkoop boeken. De Spaanse Costa’s, de Balearen en de Canarische eilanden zijn verreweg de populairste bestemmingen.

Ontdek het schilderachtige Sicilië

Italië, wie is er niet ooit eens geweest? Rome, Venetië en Toscane zijn plekken waar iedereen wel van droomt. Maar natuurlijk is er meer dan dat. Het tot nu toe bij het grote publiek nog vrij onbekende Sicilië staat garant voor een zorgeloze en onvergetelijke strandvakantie Europa. Het pittoreske, bergachtige eiland telt vele baaitjes waar jij in alle rust een duik kunt nemen in het azuurblauwe water. Ook aan historische, natuurlijke en culturele trekpleisters is er geen gebrek. Hoofdstad Palermo en de vulkaan de Etna zijn echte must-sees.

Mediterrane sferen in het Kroatische Istrië

Ook het Kroatische schierieland Istrië wordt niet vaak overwogen voor een strandvakantie Europa. Zijn lange kustlijn aan de Adriatische Zee heeft enkele zand-, maar vooral kiezelstranden. Terwijl je ronddobbert in de helderblauwe zee prijken op de achtergrond diepgroene bossen. Istrië is de perfecte plek voor watersporters, maar ook voor wandelaars en fietsers. De Italiaanse invloeden zijn in dit gebied nog goed merkbaar. Het extra pluspunt voor Kroatië als vakantieland is dat de prijzen er gemiddeld een stuk lager liggen.