Vijf dingen die je niet wilt meemaken op het strand

Vijf dingen die je niet wilt meemaken op het strand

Zodra het seizoen zich aandient, doe je niets liever dan op een mooi zandstrand genieten van de zomerzon. Strand betekent staat voor veel mensen gelijk aan genieten en een gevoel van vrijheid. En zeg nou zelf, er is toch niets fijner dan onder de warme zon weg te dommelen? Aan een geslaagd dagje strand gaat echter wel waat voorbereiding vooraf. Voorkom de onderstaande vijf situaties en maak van jouw strandbezoek een groot succes.

Pijnlijk verbranden

Een rode, pijnlijke huid met soms zelfs blaren. Wie niet goed genoeg oplet, is al gauw de pineut.

Zonnestralen zijn sterker dan je denkt, ook als het (half)bewolkt is zijn ze nog steeds erg krachtig. Smeer je dus altijd in, ook als je denkt dat het niet nodig is. Schuw er ook niet voor om een hoge factor te gebruiken, zeker als je een lichte huidskleur hebt. Smeer jezelf niet één keer, maar regelmatig in. Door het zeewater en je eigen zweet gaat de werking van een crème snel verloren.

Onvoldoende water en eten bij je hebben

Alhoewel een groot aantal stranden voorzien is van diverse faciliteiten, willen de avonturiers onder ons nogal eens neerstrijken aan een baaitje dat van alles en iedereen verlaten lijkt te zijn. Je hoeft niet eens buiten Europa te reizen om dit soort stranden te treffen. Wanneer je dergelijke verlaten en verborgen pareltjes ontdekt, wil je er het liefst zo lang mogelijk vertoeven. Maar op dat strand onderaan die ruige rotsformaties is natuurlijk geen beachbar te bekennen. Neem zelf dus altijd voldoende water en eten mee.

Het kwijtraken van waardevolle spullen

Op het ene strand voel je je prima op je gemak, op het andere strand kijk je regelmatig even wantrouwend over je schouder. Ligt je zonnebril nog op je handdoek en zit je portemonnee nog in je tas? Het onbewaakt achterlaten van je spullen is niet de meest prettige gedachte, zeker niet als het waardevolle spullen betreffen. Geld kun je in een lege fles zonnebrandcrème verstoppen. Briefgeld kun je ook in een boek leggen. Ook bieden draagbare kluisjes een uitkomst. Je bevestigt ze met een kabel aan je ligstoel.

Een gevaarlijke stroming in de zee

Of je nu een goede zwemmer bent of niet, door de zee steeds verder van het strand worden weggetrokken is geen pretje. Een zogeheten muistroom (in het Engels: riptide) kan voor behoorlijk wat paniek zorgen. Laat je dan ook goed adviseren over waar je veilig kunt zwemmen. Houd eventuele rode vlaggen in de gaten en spreek bij twijfel het toezichthoudend personeel aan. Uitgaan van je eigen zwemcapaciteit is iets wat je in dit geval beter niet kunt doen.

Gebrek aan ruimte en bewegingsvrijheid

Sommige stranden zijn nou eenmaal populairder dan anderen. Staat het strand van jouw dromen in de Lonely Planet of wordt er op internet flink mee geadverteerd? Dan kun je erop rekenen dat je zeker niet de enige bent die het bezoekt. Denk bijvoorbeeld aan Navagio Beach op het Griekse Zakynthos, of Manuel Anonio in Costa Rica. Om optimaal van het strand en zijn natuurlijke schoonheid te genieten, bezoek je hem zo vroeg als mogelijk is.