Vakantie in oktober

Waar is het warm in oktober? Ontdek de ideale bestemmingen voor een zonnige herfstvakantie!

De zomer mag dan in Nederland geëindigd zijn, maar in je hoofd ben je er nog lang niet klaar mee. Je zou best nog wel een paar warme zonnige dagen kunnen gebruiken. Dus is het een goed idee om een antwoord te vinden op de vraag waar is het warm in oktober? Je hebt geluk, want wij liepen met precies dezelfde vraag rond. Daarom hebben we even wat onderzoek gedaan naar de beste bestemmingen om in het begin van het najaar toch nog dat nazomergevoel bij jezelf te kunnen oproepen. Op die manier kan je jezelf toch nog even verwennen!

Zoals je ziet is het niet heel lastig om de zon op te zoeken in de winter. Sterker nog, wanneer je een beetje doorzettingsvermogen hebt, dan kan je zelfs gewoon met de auto gaan als je zou willen!

Natuurlijk kan je ook verder kijken dan Europa alleen. Er zijn allerlei plekken op de wereld waar je het warme weer gemakkelijk kan opzoeken in de maand oktober. Het is dus niet zo dat je aan de bekende bestemmingen vastzit. Het is zeker ook belangrijk om even langs die bestemmingen te lopen. Daar komen we later in het artikel nog even op terug voor een compleet beeld.

Mijn favoriete bestemming voor oktober is toch wel Portugal. De mensen zijn er zo zachtaardig en gezellig. Daardoor voel je je er al snel op je gemak. Het is bovendien zo dat je hier aan de kust een lekker zeeklimaat mag verwachten. Het is dus wel een stuk beter weer dan in Nederland, maar je hoeft ook niet te smelten omdat het zo verschrikkelijk warm is. 

Ontdek de ideale bestemmingen in de herfst

Op stap in Spanje

Het overgrote deel van Spanje heeft je in oktober nog altijd goed weer te bieden. Waar in Nederland de temperatuur en het aantal zonuren in deze maand toch wel flink begint terug te vallen, is dat in het zuiden van Europa nog niet aan de orde. Het voordeel daarvan is dat je dus ook verschillende soorten vakanties kan vieren in deze periode. Je kan nog een strandvakantie boeken. Het is echter ook een hele geschikte tijd om eens een keer die citytrip naar Barcelona, Bilbao, Madrid of Valencia te maken. Voor iedereen is er dus wel iets te vinden.

Genieten in Portugal

Ben je op zoek naar een vergelijkbaar klimaat als in Spanje, maar wil je wel wat meer genieten van je rust? Dan zoek je het buurland op het Iberisch Schiereiland op. Ook in Portugal zijn de temperaturen nog zeer aangenaam. Je kan dus bijvoorbeeld gewoon lekker naar de Algarve gaan om daar te genieten van alles wat het te bieden heeft. Met dat voordeel dat de drukte van de Europese toeristen in grote mate voorbij is. Iedereen is immers weer naar school en aan het werk. Waardoor jij er dus veel intenser van kan genieten omdat je alles veel beter meekrijgt.

Nog een keer Turkije

Een plek in Europa waar het in oktober eigenlijk nog gewoon zomer is, is Turkije. Daarom is het ook niet gek wanneer je besluit om dit land voor een tweede keer te bezoeken dit jaar. Wanneer je in de zomer al een keer geweest bent, dan weet je wat je er mag verwachten. In oktober is het namelijk nog nagenoeg hetzelfde. Met als bijkomend voordeel dat het er net iets rustiger is. Alle bekende plekken van het land zijn gewoon nog te bezoeken en je zal er volledig in de watten worden gelegd. Ben je dus toe aan een oppepper omdat je terugkeer naar het werk na de zomervakantie toch wat zwaarder viel dan verwachten, dan is Turkije precies het soort plek dat daarbij past.

Het echte Griekenland ontdekken

Oktober is ook een goed moment om naar Griekenland te gaan. Net als in Turkije is het ook in Griekenland eigenlijk nog gewoon zomer. Dat betekent dus dat de mooie plekken in het land nog altijd even aantrekkelijk zijn. Waar je in de zomer misschien eerder naar de geliefde vakantieplekken zoals Kreta of Kos zou gaan, daar is oktober een goed moment om juist eens te kijken naar plekken waar je misschien normaal wat minder snel naartoe zou gaan. Het is natuurlijk ook gewoon leuk om een oude beschaving als Griekenland een keer echt te leren kennen. Omdat het weer nog altijd goed is, heb je daar ook alle gelegenheid toe.

Leuke plekken buiten Europa

Er zijn heel veel plekken buiten Europa waar je een leuke tijd in de zon kan hebben in de maand oktober. Een bekende optie is natuurlijk de keuze voor de Antillen. De ABC-eilanden zijn perfect te bezoeken in deze tijd van het jaar. Daarnaast kan je ook naar andere geliefde vakantieplekken zoals Kaapverdië en Egypte. Daar is het in oktober nog altijd prima weer. Eigenlijk kan je hetzelfde zeggen van een andere geliefde plek, namelijk Mexico. Het hangt natuurlijk ook maar net af van het soort vakantie waar je naar op zoek bent en hoeveel vakantietijd je hebt. Heb je meer dan een week? Dan zijn dit natuurlijk stuk voor stuk leuke plekken om naartoe te gaan en te genieten.

Veelgestelde vragen: waar is het warm in oktober?

Is het in oktober ergens 25 graden?

Als je in oktober 25 graden Celsius wilt ervaren, dan hoef je daar niet eens Europa voor uit. Op plekken als het zuiden van Griekenland, Turkije en Cyprus kan je er zeker van zijn dat het deze temperatuur is. Ook buiten Europa zijn veel plekken warm genoeg.

Kan ik naar Italië in oktober?

Italië in oktober is een prima bestemming. Het is er misschien niet zo warm als in sommige andere delen van zuidelijk Europa, maar aan de andere kant is het een stuk aangenamer dan Nederland en België.

Moet ik bang zijn voor regenseizoen in oktober?

Regenseizoen in oktober komt slechts op enkele plekken voor. Het overgrote deel van de bestemmingen op de wereld zal je gewoon droog weer bieden. Zelfs wanneer je naar Azië of Zuid-Amerika gaat is dit het geval.

Is de zon minder fel in oktober?

De zon is niet minder fel in oktober. Wanneer je dus een zonvakantie gaat houden in deze maand van het jaar, dan is het wel ook belangrijk dat je je goed insmeert. Dan kan je alleen maar nog meer genieten van de fijne temperaturen. 

Zijn er last minutes in oktober?

Er zijn zeker last minutes in oktober. Het is ook zo dat veel mensen juist in deze maand een klein dipje beleven. Dan is het dus juist ook heel fijn wanneer er de mogelijkheid ligt om in een opwelling een vakantie te boeken en lekker op pad te gaan.

Conclusie

Waar is het warm in oktober? Het goede nieuws is dat je daarvoor Europa niet uit hoeft. Oktober is voor sommige mensen het begin van de overwinterperiode. Je kan naar Spanje of naar Portugal om dit te doen. Het is dan bovendien perfect weer voor één van de stedentrips in deze landen. Daarnaast kan je nog een zomers gevoel krijgen in Turkije of Griekenland. Dat zijn dus ook aantrekkelijke plekken om in oktober naartoe te gaan. Buiten Europa zijn ook talloze aantrekkelijke zonbestemmingen in oktober te vinden. Een puntje van aandacht is dat het in sommige streken dan regenseizoen is, maar als je dit goed uitzoekt hoef jij daar geen last van te hebben!